• Anasayfa
  • |
  • Akdeniz’i Plastiğe Boğuyoruz

Akdeniz’i Plastiğe Boğuyoruz

​            Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz'de yaşayan her iki deniz kaplumbağasından biri plastik yutuyor. Deniz kuşlarının kursağında ve deniz memelilerinin midesinde plastik parçalara rastlanıyor.

            Her yıl yazın, Akdeniz plajlarını ziyaret eden 200 milyon turist, denize ulaşan plastik atığı yüzde 40 arttırıyor.

            WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Dünya Okyanus Günü'nde yayımlanan "Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak" başlıklı rapor, Akdeniz'de yaşanan kirliliğin boyutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.

            Rapora göre, Akdeniz bir "plastik denizi" olma riski ile karşı karşıya. Bunun engellenmesi için uluslararası, ulusal, endüstriyel ve bireysel düzeyde harekete geçilmesi gerekiyor; çünkü karşımızdaki tablo gerçekten korkutucu.

            Akdeniz'de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor. Bunun sonucu olarak Akdeniz'de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor.

            Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri olan Akdeniz'de aşırı plastik bulunması, yetersiz atık yönetimi ve yoğun kitle turizminin de bir sonucu.

            Halen plastik maddelerin Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'ini oluşturduğu vurgulanan raporda büyük plastik atıkların fok ve deniz kaplumbağası gibi büyük canlıları yaraladığı veya boğduğu belirtiliyor. Hayvanlara en çok zarar veren plastik atıkların yüzde 65'ini ise denize bırakılan misinalar oluşturuyor.

            Torba, sigara izmariti, balon, şişe, şişe kapağı veya pipet gibi büyük parçalardan oluşan atıklar plastik kirliliğinin gözle görünen kısmını oluşturuyor. Bununla birlikte mikro plastik denilen 5 milimetreden küçük plastiklerin daha da büyük bir tehlike yarattıkları hatırlatılıyor.

            Plastik parçaların deniz canlıları tarafından yutularak sindirilmesi, bu plastiklerin besin zinciri içinde insanlara kadar ulaşması anlamına da geliyor.

            Plastik atıkların büyük çoğunluğu biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl orada kalıyor. Plastik ürünlerden sigara izmariti, denizde 5 yıl süreyle çözünmeden kalıyor. Bu süre plastik torba için 20 yıl, plastik bardak için 50 yıl ve misina için 600 yıl.

            Rapora göre Avrupa'nın, Çin'den sonra dünyada en fazla plastik üreten bölge konumunda. Burada üretilen 27 milyon ton plastiğin sadece üçte biri dönüştürülebiliyor. Akdeniz'e en çok plastik atık ise Türkiye'den atılıyor(günde 144 ton), daha sonra İspanya(126 ton), İtalya(90 ton), Mısır(77 ton) ve Fransa(66 ton) geliyor. Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl yüzde 40 artmasına neden oluyor.

                                                                                           

Kaynak: Sürdürülebilir Dünya Gazetesi 20.06.2018