Konteyner Gemisi Panama Kanalı’nın Yeni Loklarına Çarptı

8,500 teu'luk Xin Fei Zhou konteyner gemisinin yeni Agua Clara loklarına çarpması, dikkatleri genişletilmiş Panama Kanalı'nda gemilerin manevra kabiliyetlerinin güvenliği konusuna çekti.

Linton NIGHTINGALE, genişletilmiş Panama Kanalı'nın açılış töreni üzerinden henüz bir ay bile geçmeden bir konteyner gemisinin yeni üçüncü lokların duvarlarına çarpmasıyla, büyük gemilerin Kanal'da güvenli bir şekilde manevra yapmalarına ilişkin endişelerin yeniden ortaya çıktığını ifade ediyor.

Çeşitli medya raporlarına göre kaza, China Shipping Container Lines'a ait Xin Fei Zhou konteyner gemisinin geçtiğimiz Perşembe günü öğleden sonra Kanal'ın Atlantik çıkışından kuzeye doğru giderken Agua Clara loklarının kenarına temas etmesiyle gerçekleşti. Genişletilmiş Panama Kanalı'ndan geçmesi mümkün olan 14,000 teu'luk gemilerden daha küçük olan 8,500 teu'luk Xin Fei Zhou adlı konteyner gemisinin gövdesinde büyük bir yarık olduğu ve hafta sonunu tamiratla geçirdiği bildiriliyor.

Yeni loklardan geçen gemilerin emniyeti konusu, bu sene Nisan ayında Orta Amerika Suyollarının üçüncü grup loklarının açılışından önce Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından vurgulanmıştı. ITF, loklardan geçişlere ilişkin bağımsız bir çalışmanın ortaya koyduğu güvenlik endişelerini takiben, denizcilik endüstrisini gemilerin yeni loklar civarındaki manevra kabiliyeti hakkında bir risk değerlendirmesi yapmaya davet etti.

Simülasyon uygulamalarına dayanan çalışma, yeni lokların boyutlarının emniyetli manevra için çok küçük olduğunu ve hataya çok az bir pay ayırdığını ortaya koymuştur. Çalışma ayrıca, bir kontrol kaybı durumunda lokların içinde römorkörler için sığınma yeri olmadığını belirtmektedir. Bununla birlikte, Panama Kanalı İdaresi her ne kadar ITF'nin endişelerini memnuniyetle karşılamışsa da bahse konu çalışmanın sonuçlarını hatalı bularak reddetti.

Lloyd's List bildirilen kazanın doğrulanması için Panama Kanalı İdaresi'nden halen bir cevap beklemektedir. (Kaynak: Lloyd's List, 27.07.2016)