• Anasayfa
  • |
  • NASA: Deniz seviyesi 23 yılda 8 cm yükseldi

NASA: Deniz seviyesi 23 yılda 8 cm yükseldi

NASA bilim adamlarına göre 1992'den beri deniz seviyesi Dünya genelinde yaklaşık 8 cm yükseldi. Bu durumun sebebi ise ısınan sular ve eriyen buzullar.

2013 yılında, Birleşmiş Milletler'de yapılan bir panelde deniz seviyesinin yüzyılın sonuna kadar 30 cm ile 90 cm aralığında bir artış göstereceği tahmin edilmişti. Colorado Üniversitesi'nden jeofizikçi Steve Nerem; yeni araştırmaların, deniz seviyesindeki artışın bu aralığın üst sınırına yakın olacağını ortaya koyduğunu belirtti.

Nerem, deniz seviyesinin 50 yıl öncesinden daha hızlı yükselmesi yüzünden, "Durumun gelecekte daha da kötüleşmesinin muhtemel" olduğunu belirtti.

Bu artışlar Dünya'nın her yerinde aynı olmuyor. 23 yıllık uydu verilerinden yola çıkarak yapılan analizler, bazı bölgelerde deniz seviyesindeki yükselmenin 25 cm'den fazla iken başka bölgelerde, örneğin ABD'nin Batı Kıyısı'nda, azalma olduğunu gösteriyor.

Bilim adamları okyanus akıntılarının ve doğal döngülerin, Pasifik Okyanusu ve ABD'nin Batı Kıyısı'nda deniz seviyesindeki artışları geçici olarak baskıladığını dolayısıyla önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu bölgelerde belirgin artışlar görülebileceğini düşünüyorlar.

Tom Wagner gazetecilere yaptığı açıklamada "gezegenin değişmekte olmadığı, zaten değiştiği" gerçeğini artık insanların anlaması gerektiğini ifade etti.

Wagner "eğer kıyı bölgelerinde su arıtma tesisi yada elektrik santrali gibi büyük altyapı yatırımları yapacaksanız, elimizdeki verileri kullanarak 100 yıl içerisindeki etkilerinin ne olacağını tahmin edebilirsiniz." diye belirtti.

NASA Dünya Bilimi Bölüm Direktörü Michael Freilich, Florida gibi deniz seviyesinin altında kalan bölgelerin daha savunmasız olduğunu söyledi.

"Günümüzde normal ilkbahar gel-gitleri bile Miami'nin bazı bölgelerinde sellere sebep oluyor. Bu onlarca yıl önce düzenli olarak gerçekleşmeyen bir durumdu." diyen Feilich, çoğunluğu Asya'da yaşayan 150 milyondan fazla insanın deniz seviyesinin 1 metre altında yaşadığını ekledi.

Deniz seviyesindeki artışı tahmin etmekteki en büyük belirsizlik, kutuplardaki buzul tabakalarının artan sıcaklardan dolayı ne kadar hızlı eriyeceği.

Irvine'deki California Üniversitesi buzul bilimcisi Eric Rignot "Günümüzde buzul tabakalarında belirgin değişimler olmakta" diyor  ve "buzullardaki erime eğiliminin geriye dönmesi yüzyıllar sürecektir." diye ekliyor.

Bilim adamları deniz seviyesindeki artışın sebebinin üçte birinin okyanus suyunun sıcaklığının artması, üçte birinin kutup buzul tabakalarındaki kayıplar ve kalan üçte birinin ise dağ buzullarının erimesi olduğunu belirttiler.

Kaynak: http://yesilgazete.org/ (29.08.2015)