Yunanistan’dan Kısa Mesafe Taşımacılığı için Gemi İnşası Planı

AB, 1.12 milyar dolar bütçeyle planlanan Kısa Mesafe Deniz Taşımacılığı Planı'na mali destek sağlayacak

Yunan armatörlerin planı,  Akdeniz sularında seyreden yüzlerce eski gemiyi Avrupa tersanelerinde yapılacak LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) yakıtlı yeni gemilerle değiştirmeyi amaçlıyor.

"Gelecek yönetmeliklere uygun hareket edebilmemiz için bu tek yol." Helen Kısa Mesafe Gemi Sahipleri Birliği (HSSA – Hellenic Shortsea Shipowners' Association) adına planı yürüten Pire merkezli danışmanlık firması OceanFinance'in Direktörü Panayotis Zacharioudakis, planı böyle bir cümle kuracak kadar önemli görüyor.

Karbon emisyonuyla ilgili yönetmeliklere göre Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren gemilerin, sülfür içeriği % 0.5'in üzerinde yakıtları kullanması 2020'den itibaren yasa dışı sayılacak. Bu bölgede 1300 civarında gemi işleten Yunanlı armatörlerin yasayı uygulayabilmeleri çok zor. Filonun ortalama yaşı 25'in üzerinde olduğu için, gemilere temiz yakıt kullanımını uygun hale getirecek teçhizat takılması masrafların geri kazanılması açısından mantıklı değil.

11 Eylül günü düzenlenen Kıbrıs Denizcilik Forumu'nda konuşan Zacharioudakis, "Bir gemi sahibinin sipariş edeceği tek bir gemi yerine, ölçek ekonomileriyle ve birlikte hareket ederek gemi yapım masraflarını % 30'a kadar azaltabiliriz," dedi.

Yeni gemilerin inşası, ticari bankalardan alınacak kredi, hibe ve garanti, Avrupa Birliği ve üye devletlerinin desteği ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan ayrılan fonla gerçekleştirilecek. Gemi sahipleri, proje maliyetinin %20 ila % 30 kadarını kendileri temin edip gerisi için borçlanacaklar.

YAKIT İKMALİ

Bir taraftan da Doğu Akdeniz ile Adriyatik'i kapsayan bir LNG yakıt ikmal ağı kurulması için hazırlıklar devam ediyor. Ağın, yeni emisyon yönetmeliği yürürlüğe girdiğinde tamamlanmış olması planlanıyor.

Katar desteğinde geçen sene başlatılan Poseidon Med Projesi ikinci aşamaya gelirken, AB projeye 25 milyon Euro değerinde ek bir fon ayrılması kararını onaylamak üzere. Bu fonun, LNG liman altyapısına yönelik teknik ve ticari çalışmalara ayrılması amaçlanıyor.

Bunlardan bağımsız bir girişim de Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA – European Maritime Safety Agency)'ndan geldi. Ajans, Akdeniz'deki LNG ikmal tesisleri üzerinde araştırma yapılması için yılın sonunda yüklenici bir firmayla çalışacağını duyurdu.

Kaynak: 25 Eylül 2015 tarihli TradeWinds haberinden özetlenmiştir.