IMO’nun Yeni Emisyon Kararları Gemi Sahiplerince Kabul Gördü

IMO'nun Yeni Emisyon Kararları Gemi Sahiplerince Kabul Gördü

Gemi sahipleri, Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun denizcilik faaliyetlerinden kaynaklı emisyonların izlenmesini öngören yeni anlaşmasını takdir ederken çevreciler anlaşmadan memnun olmadıklarını dile getiriyor.

Nisan ayının üçüncü haftasında düzenlenen Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC) toplantısında 5,000 gros ton üzerindeki gemilerin karbondioksit (CO2) emisyonlarını bayrak devletlerine raporlaması hakkında karar verildi.

Uluslararası geçerliliği olacak bu sistemde gemi isimleri kamuoyuna açıklanmayacak ve gemi sahipleri de taşınan yükle ilgili bilgileri açıklamak zorunda bırakılmayacak. Gemi sahiplerinin ticari açıdan hassas kabul ettikleri bu durumun onlara göre pazar dinamiklerini etkileme potansiyeli var.

Sistem, toplanan verilerin gelecekteki küresel emisyon azaltım hedefleri için bir temel oluşturacağı fikriyle sunuluyor.

Emisyon takibi için geliştirilen küresel bir sistemin Avrupa Birliği (AB)'ni kendi bölgesel raporlama sisteminden vazgeçirmeye teşvik edeceği de umuluyor. Gemi sahiplerinin beklentisi, taşınan yükün içeriği de dâhil olmak üzere gemilerle ilgili detayları açıklayan AB sisteminin yeni küresel sistemle aynı doğrultuya gelmesi yönünde.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Genel Sekreteri Peter Hinchliffe konuya aşağıdaki yorumu getirdi:

"AB'yi gemilerin emisyon verilerini tek tek açıklayan tek taraflı raporlama ve doğrulama yönetmeliği üzerinde değişiklik yapmaya, bunu IMO'nun kabul ettiği sisteme paralel hale getirmeye ikna etmek önceliğimiz olmalıdır."

Gözlemcilere göre, AB'nin fikir değiştirmesi ancak Çin ve ABD gibi AB üyesi olmayan güçlü ülkelerin baskı yapmasıyla mümkün. Bu ülkeler, hassas emisyon bilgilerinin kamuoyuna açıklanmasından dolayı gemilerinin ticari açıdan zarar görmesini istemiyorlar.

Çevreciler ise IMO anlaşmasını onaylamıyor. Sürdürülebilir Denizcilik Girişimi yöneticisi Alastair Fischbacher'e göre uluslararası raporlama sistemi hem yetersiz hem de geç kalınmış bir uygulama.

Fischbacher , "Sonuçlara ulaşmak yıllar alacağından muhtemelen eyleme geçilmesi gecikecek ve bu yüzden daha sıkı yönetmelik ve kurallara ihtiyaç duyuyor olacağız," dedi.

Kaynak: 29.04.2016 tarihli TradeWinds gazetesinde Adam Corbett tarafından yazılmıştır.