ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları hk.

​Sayın Üyemiz,

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan 10.08.2017 tarih ve 12546 sayılı yazı ve Eki.

İlgi yazı ile, İran'ın "Simorgh" adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunan "Shahid Hemmat Industrial Group (SHIG)"a bağlı İran'da yerleşik altı (6) firmaya yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklamanın, Washington Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletildiği ve Dışişleri Bakanlığımız tarafından da TOBB'a iletildiği bilgisi verilmektedir. Söz konusu 6 firmaya ait bilgiler Ek'te (Ek-1) sunulmaktadır.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmektedir.

Bilgilerinizi arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı ve Eki

DAĞITIM:

Gereği:                                                                                       Bilgi:

-Tüm Üyelerimiz (Web Sayfasında)                           -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

-Türk Armatörler Birliği                                             Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü

-S/S Gemi Armatörleri Motorlu Taş. Koop.                -Sn. Sefer KALKAVAN

-Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği                 TOBB DTO'ları Konsey Başkanı

-İMEAK DTO Şubeleri                                                -Meclis Başkanlık Divanı

-Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği                   -Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri

-Gemi Sahibi Firmalar                                                -Sn. Erol YÜCEL

TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Bşk.

535_3110_Iran.pdf