Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No : 19) Hk.

​Sayın Üyemiz,

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi'nce Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No : 19) 06.07.2018 tarih ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, Tebliğin 6. ve 13.maddeleri yayımı tarihinde, diğer maddeleri 01.06.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bahse konu Tebliğdeki değişikliğe göre  ; ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki iki şartın gerçekleşmesi gerekir:

a) Teslim, yurtdışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya veya 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.

b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına veya yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.

Gümrüksüz satış mağazalarına veya depolarına sadece ilgili gümrük mevzuatına göre buralarda satılması uygun bulunan mallar istisna kapsamında teslim edilebileceğinden, gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına istisna kapsamında teslim edilecek malların ilgili gümrük mevzuatına göre gümrüksüz satış mağazalarında satılabilecek mal cinslerinden olup olmadığı mükelleflerce kontrol edilir.

Gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimlerde, antrepo beyannamesi düzenlenecek olup, malın gümrüksüz satış mağazasına veya deposuna konulduğunu (fiilen işleticiye teslim edildiğini/işletici tarafından fiilen teslim alındığını) gösteren antrepo giriş sayım tutanağını da ihtiva eden antrepo beyannamesinin ilgili gümrük idaresi tarafından onaylandığı tarih itibarıyla istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği kabul edilir.

Gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına konulan malların satıcılara geri gönderilmesi halinde mağaza işleticisi tarafından KDV hesaplanmaz.

Bilgi ve gereğini arz/rica ederiz.                                                         Saygılarımızla,

EK : KDV Uygulama Genel Tebliğinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (9 sayfa)                                Murat TUNCER

Gereği :                                                                      Bilgi:

-Tüm Üyeler (Web)                                                         - İMEAK Yönetim Kurulu Bşk.ve Üyeleri

-Türk Armatörler Birliği                                                 -İMEAK DTO Şube Yönetim Kurulu Bşk.

- S.S. Gemi Armatörleri Motorlu Taş.Koop                   - İMEAK DTO Meslek Komite Bşk.

- Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

-TAİS