• Anasayfa
  • |
  • Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında

Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında

Tek kullanımlık plastikler, kullan-at poşetler, çuvallar, sera örtüleri… Akdeniz'de 1 kilometrelik alanda bulunan 70 bin plastik parça bu ve benzeri plastiklerden kaynaklanıyor. Uzmanlar Akdeniz'in artık bir plastik çorbasına döndüğünü belirtiyor.

Mersin ve İskenderun Körfezi'ndeki plastik atık kirliliğini araştıran Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Dr. Sedat Gündoğdu bu alanda bir kilometrelik alanda yüzen bir insanın 300 adet plastik parçası yutabileceğini belirtiyor.

Bununla beraber plastik kirliliğinden dolayı asıl tehlike altında olanlar deniz canlıları. Dr. Sedat Gündoğdu özellikle karaya vuran büyük canlıların midelerinden büyük poşet parçaları ve çuvallar çıktığını belirtiyor. 700 adet deniz canlısı türünün risk altında olduğunu belirten Gündoğdu, küçük deniz canlılarının bu parçaları yediğini, bu canlılar ile beslenen balıkları da bizim yediğimizi söylüyor.

2016 yılı Ekim-Aralık döneminde, 'Mersin ve İskenderun Körfezi'nde Mikroplastik Kirlilik' konulu bilimsel bir araştırmanın sonuçları olan bu araştırma, Mersin ve İskenderun Körfezi'nde 7 ayrı noktada 20'şer dakikalık sürelerde bilimsel kriterlere göre 5 milimetreden daha küçük plastik poşet, kap, ambalaj gibi atıkları araştırdı. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan çalışma, uluslararası bilim dergilerinden Marine Pollution Bulletin'de yayınlanarak dünyaya duyuruldu.

Dr. Sedat Gündoğdu, bu kirliliğin önüne geçmek için plastik kullanımının sınırlandırılmasını, tarımsal seraların plastik örtülerinin toplanmasını ve özellikle tek kullanımlık kullan-at plastiklerin kesinlikle yasaklanması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: www.yesilist.com