Nijerya, Afrika'dan yapılan yasadışı yaban hayatı kaçakçılığı sevkiyatında ana menşe ülke oldu

​Mart 2018'de, Singapurlu yetkililer toplamda yaklaşık 3.500kg (tahmini değeri 2.5 milyon $) olan 1.787 adet fildişi diş taşı ele geçirdi. (Fotoğraf: Singapur Tarım-Gıda ve Veterinerlik Kurumu ve Göçmenlik ve Kontrol Noktaları Kurumu, Mart 2018)

Yaban hayatı kaçakçılığı şebekelerinin özellikle de Lagos liman bölgesi ile birlikte, menşe konumlar olarak sayılan Nijerya'daki limanlardan yapılan; fildişi, karıncayiyen pulu, gül ağacı ve diğer vahşi yaşam ürünlerinin Afrika'dan yasa dışı gönderileri sebebiyle, Nijerya'nın bir bütün olarak kilit menşe ülke ilan edildiği ve giderek daha da fazla sömürüldüğü gözleniyor.

Mevcut bilgilere göre, Nijerya limanlarından yasadışı yaban hayatı ticareti ile ilgili şu güncel kritik eğilimler belirgindir:

NİJERYA'NIN MENŞE ÜLKE OLARAK İLAN EDİLİŞİNİN YÜKSELEN YANSIMASI

Özel Görev Komitesi (Taskforce) Analizi'nden alınan mevcut bilgilere göre; Nijerya menşeli yasadışı yaban hayatı ürünleri kaçakçılığının - özellikle fil fildişi, karıncayiyen pulu ve gül ağacı - sevkiyatlarının sayısı ve sıklığı son 1 - 2 yıldır önemli ölçüde artmış gibi görünmektedir. Raporlamanın da belirttiği gibi, Afrika'daki belirli vahşi yaşam trafiği ağları, Afrika'nın herhangi bir yerinden Nijerya'ya gizlice kaçırılan ve daha sonra da tipik olarak Asya'ya ihraç edilen, yasa dışı yaban hayatı ürünleri kaçakçılığı için, Nijerya cazip bir menşe ülke olarak görülüyor.

ÜRÜN GİZLEME YOLLARI: AHŞAP, KURUYEMİŞ, PLASTİK VE METALLER:

Özel Görev Komitesi'nin el koyduğu veri analizlerine ve aynı zamanda da gizli raporlamalara göre Nijerya'yı bir menşe ülke olarak istismar eden vahşi yaşam kaçakçılarının; ahşap kereste ürünleri, yer fıstığı çeşitleri, metal parçaları (hurda vb.) veya çeşitli türdeki plastikleri yasadışı yaban hayatı ürünleri olarak ilan ettikleri görülmektedir.

NARKOTİK KAÇAKÇILIĞI İLE OLASI YAKINLAŞMA:

Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ağları ile Nijerya'yı yaban hayatı yasadışı gönderileri için bir menşe ülke olarak kullanmak isteyen yaban hayatı ticareti ağları arasında yakınlaşmaya ilişkin bazı göstergelerle birlikte Nijerya, Güney Amerika'dan gelen kokain kaçakçılığı ve Güneybatı Asya'dan gelen eroin kaçakçılığı ile de belgelenmiş önemli bir transit ülkedir.

Coğrafya:

Kabul edilmiş bir ülke olarak Nijerya ile birlikte yaban hayatı kaçakçılığı, mevcut raporlamaya göre çoğunlukla daha büyük Lagos liman bölgesinden olmak üzere; Lagos Limanı (NGLOS), Apapa Limanı (NGAPP) ve Tin Can Limanı'ndan (NGTIN) kaynaklanmaktadır. Özel Görev Komitesi Analizine göre, Nijerya menşeli yasadışı yaban hayatı trafiği sevkiyatları, Asya'da, şu anda ilan edilen varış ülkelerinin en yaygın olduğu limanlara tahsis edilmiştir: Çin, Hong Kong, Lao PDR, Malezya ve Vietnam.

Tehlike İşaretleri:

Kaçakçılar tespit edilmemek için taktiklerini ve güzergâhlarını her ne kadar düzenli olarak değiştirseler de, aşağıda belirtilenler, özellikle de maddelerin birleşmeleri durumunda; Nijerya deniz limanlarından yapılan gönderilerle ilgili yaban hayatı ticareti faaliyeti bakımından daha fazla risk oluşturabilirler:

• Önceki yaban hayatı ticareti faaliyetinde yer aldığı bildirilen göndericiler veya alıcılar.
    • Nijerya'dan yapılan kereste veya diğer ağaçlarla ilgili ürünlerin gönderimi.
    • Nijerya'dan yapılan yer fıstığı çeşitleri gönderimi.
    • Nijerya'dan yapılan hurda veya benzerleri de dâhil olmak üzere metal parçaların gönderimi.
    • Nijerya'dan Çin, Hong Kong, Lao PDR, Malezya veya Vietnam'a yapılan gönderiler.
    • Mantıksız veya belirsiz bir iş amacı taşıyan gönderiler.

(Kaynak: Uluslararası Deniz Ticaret Odası – ICS)