Bazı Ürünlerin Fas’a İthalatında Uygulama Değişikliği Hk.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 02.04.2019 tarihli ve 3497 sayılı yazısı.

Sayın Üyemiz,

İlgi yazı ile, Fas Ekonomi ve Finans Bakanlığına bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresi'nin internet sitesinde 21 Mart 2019 tarihinde yayımlanan, 18 Mart 2019 tarihli ve 5913/311 sayılı Gümrük Sirkülerine göre Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığınca standartları tanımlanan 14 Eylül 2018 tarihli ve 2922-18 sayılı Kararında zorunlu uygulaması bulunmadığı belirtilen "otomotiv lastikleri ve jantları", "binek araba tekerleri", "otomotiv kayışları", "motosiklet kayışları" ve "bisiklet ve motosiklet iç lastikleri" için sırasıyla "NM ISO 3911", "NM 22.0.021", "NM 22.1.019", "NM ISO 10190" ve "NM 22.8.203" adı verilen Fas standartlarına uyumun zorunlu hale getirildiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, bahse konu Sirkülerde listelenen ürünlerin uygunluk kontrolüne tabi olduğu belirtilmekte olup, ürünlerin iç piyasaya girmesi için Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı Ticaret Genel Müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında bulunan piyasa gözetim bürolarından izin alınması gerektiği hususu bildirilmektedir. Ek olarak, ilgili ürünlerin Fas standartlarına uyumunun iç piyasada da kontrol edileceği de ifade edilmektedir. Ayrıca, ihtiyaç halinde Bakanlığa bağlı Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü (dpcsmq@mcinet.gov.ma / Telefon: +212537711772 / Faks: +212537711798) ile irtibata geçilebileceği belirtilmektedir.

Söz konusu Sirküler ve Bakanlık duyurularına TOBB’un internet sitesinin (www.tobb.org.tr) üst panelinde bulunan "TOBB Birimleri" başlığı altında yer alan “Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı/Dış Ticaret Müdürlüğü” başlığı altında "duyurular" kısmından (https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=2738&lst=DuyurularListesi) ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinizi arz/rica ederim.

Saygılarımla,