• Anasayfa
  • |
  • 2021 Yılı Deniz İnsanı İşgücü Raporu ve Zabitan Arzı Açığı

2021 Yılı Deniz İnsanı İşgücü Raporu ve Zabitan Arzı Açığı

Uluslararası Deniz Ticaret Odası'ndan (International Chamber of Shipping –ICS) alınan 28.07.2021 tarihli ve COMMUNICATIONS(21)35 sayılı Ek'te sunulan yazıda;

ICS ve BIMCO (Baltic and International Maritime Council-Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi ) tarafından yayımlanan 2021 Yılı Gemi İnsanları İş Gücü Raporu'nda (Seafarer Workforce Report), Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmesi (STCW) kapsamında belgelendirilmiş olan zabitan açığına dikkat çekilmektedir.

2021 Yılı Gemi İnsanları İşgücü Raporu'nda, ülkelere özgü veriler de dâhil olmak üzere dünya filosu için deniz insanlarına yönelik mevcut arz ve talep hakkında ayrıntılı bilgiler sunulduğu ifade edilmekte olup, önümüzdeki beş yıl içinde olası arz ve talep durumları için ileriye dönük projeksiyonlar; denizcilik eğitimi, istihdam eğilimlerini ve bunların olası sonuçlarına yer verilmektedir.

Ayrıca konuya ilişkin ICS ve BIMCO tarafından yayımlanan söz konusu rapor hakkındaki basın bildirisinde; denizcilik sektöründe özellikle gemilerde görev yapacak olan zabitan sayısına duyulan talebin, arzı geride bıraktığı belirtilmektedir. 2026 yılında zabitan talebinde ciddi bir arz açığı yaşanmamasını teminen, eğitim ve istihdamın artırılması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Raporda; mevcut durum itibariyle dünya denizcilik filosunda 74.000 gemide, 1.89 milyon gemi insanının görev yaptığı, 2021 yılında 26.240 zabitan açığının olduğu, 2026 yılında ise gemilerde görev yapacak 89,510 zabite ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.

797_2113_2021_y_l_deniz_insan_i_g_c_raporu_ve_zabitan_arz_a_.pdf