• Anasayfa
  • |
  • Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Nisan 2020 tarih ve 31086 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, Yönetmeliğin 5 inci, 30 uncu, 31 inci ve 46 ncı maddeleri yayımı tarihinden iki ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

 Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te yapılan önemli değişiklikler aşağıdaki gibidir ;

1.Ulusal transit rejiminde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana aykırılık başlıklı 239.maddenin 1.fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile 239.maddenin 2.fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde değişiklik yapılmıştır.

Gümrük Bölgesine getirilerek, ulusal transit rejimi altında taşınan serbest dolaşımda olmayan eşyanın, varış gümrük idaresince yapılan muayenesi sonucunda beyana göre eksik/fazla çıkması ve eksikliğin/fazlalığın sebebinin süresi içerisinde ispat edilememesi halinde Gümrük Kanunu'nu 24.maddesinin 1.fıkrası  yerine "Gümrük Kanunu'nun 235.maddesinin beşinci fıkrasının (c) ve (d) bendi uyarınca eşyanın gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası uygulanır" hükmü getirilmiştir.

Gümrük Bölgesine getirilerek, ulusal transit rejimi altında taşınan serbest dolaşımda olmayan eşyanın, varış gümrük idaresince yapılan muayenesi sonucunda beyana göre fazla çıkması halinde aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

 

  1. Ortak transit rejiminde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana aykırılık başlıklı 240.maddenin fıkra ve bentlerinde değişiklik ve ilave yapılmıştır.240.maddenin 1.fıkrasının b) bendi "……Gümrük Kanunu'nun 235.maddesinin beşinci fıkrasının (c) ve (d) bendi uyarınca eşyanın gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası uygulanır"şeklinde değiştirilmiş, 3.fıkraya "Bu fıkra kapsamındaki eksiklik ve fazlalık durumlarında Kanunun 235 inci maddesinin beşinci fıkrasının (c) veya (d) bentleri uyarınca işlem yapılmaz." hükmü ilave edilmiştir.

 

  1. Ulusal ve ortak transit rejimlerinde serbest dolaşımda olmayan eşyada beyana aykırılıklar için ortak hükümler başlıklı 241.maddesine aşağıdaki 4.fıkra eklenmiştir.

"(4) Transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, hareket gümrük idaresinden sevk edilmesinden sonra varış gümrük idaresine varışından önce yapılan kontrolü veya muayenesi sonucunda beyana göre eksiklik veya fazlalık tespit edilmesi halinde söz konusu tespiti yapan idare tarafından, 239 uncu ve 240 ıncı maddelerin ilgili fıkraları ile bu madde kapsamında varış gümrük idaresince yapılacağı belirtilen işlemler gerçekleştirilir."

 

  1. Geçici depolama yeri ve antrepo açıp işletmek isteyen kişilerin izin almak için istenen belgelere "(9) Geçici depolama yeri açma izni almak üzere başvuracak limited veya anonim şirketlerin, gümrük mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi ve ceza borcu ile vergi mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi borcu bulunmaması şarttır." Hükmü getirilmiştir.

 

  1. Gümrük idaresine karşı sorumluluk başlıklı 522.maddeye yapılan ilave ile Antrepo işleticileri ve kullanıcılarına aşağıda yer alan sorumluluk maddesi getirilmiştir.

 "(8) Türkiye Gümrük Bölgesine denizyoluyla konteyner ile taşınarak getirilen ve giriş gümrük idaresince miktar tespiti yapılmaksızın belgelerinde kayıtlı miktarlara göre antrepo beyannamesi verilerek aynı gümrük müdürlüğüne bağlı bir gümrük antreposuna konteyner ile sevk edilen eşyanın antrepoya alınması sırasında eşyanın kap adedinde antrepo rejimi beyanına göre farklılık tespit edilmesi halinde, kullanıcıdan söz konusu farklılığın sebebinin 45 gün içinde izah edilmesi istenir. Süresi içerisinde talepte bulunulması halinde bu süre gümrük idaresince 30 gün daha uzatılabilir. Söz konusu farklılığın kap adedinde eksikliğe ilişkin olması durumunda antrepo beyannamesinde gerekli düzeltme yapılarak (a) bendine, fazlalığa ilişkin olması durumunda ise fazla çıkan eşya antrepo işleticisinin sorumluluğunda antrepoya alınarak (b) bendine göre işlem yapılır. Eksiklik veya fazlalığa konu olmayan kaplara ilişkin gümrük işlemleri devam ettirilir.

  1. a) Eşyanın mahrecinden eksik yüklendiğinin ve eksikliğin kullanıcıdan kaynaklanmadığının süresi içinde kanıtlanamaması halinde eksik çıkan eşyaya ilişkin gümrük vergileri kullanıcıdan tahsil edilir ve ayrıca kullanıcı hakkında Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.
  2. b) Eşyanın mahrecinden fazla yüklendiğinin süresi içinde kanıtlanması halinde fazla çıkan eşyanın ilgilisi tarafından gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına izin verilir. Eşyanın mahrecinden fazla yüklendiğinin süresi içinde kanıtlanamaması halinde fazla çıkan eşya Kanunun 177 nci maddesi kapsamında tasfiyeye tabi tutulur."
  3. Hali hazırdaki Gümrük Yönetmeliği'ne 580.maddeden sonra gelmek üzere yandaki 580/A maddesi ile yükümlülere gümrük idarelerinden gümrük mevzuatının uygulanması hakkında Kanunun 231 inci maddesinin beşinci fıkrası bağlamında izahat talep etme hakkı getirilmiştir.

1 Nisan 2020 tarihli Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Karşılaştırma Tablosu eklidir.

Bilgilerinizi arz ve rica ederim.

 

407_1115_g_mr_k_y_netmeli_inde_de_i_iklik_yap_lmas_na_dair_y_netmelik.pdf