Konaklama Tesislerine Erken Rezervasyon Avansları Geri Ödeme Finansmanı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında yayınlanan 25.03.2020 tarih ve 277530 sayılı yazıda özetle;
-Çin'de ortaya çıkarak, tüm Dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınına yönelik tedbirler kapsamında; Gerek konaklama tesislerinin sezon açılışını ertelemeleri veya işletme faaliyetlerine ara vermeleri, gerekse ülkelerin salgının yavaşlatılmasına yönelik seyahat uyarıları, uçuş yasakları, belli ülke vatandaşlarının girişlerinin sınırlandırılması gibi "mücbir sebep" olarak kabul edilen uygulamalar sonucunda, konaklama taleplerinin çok azalmış olduğu ve konaklama tesislerinin nakit akışlarında da ciddi bir aksamaya neden olduğu, bu uygulamaların sonucunda, tur operatörleri/seyahat acentaları tarafından, konaklama tesisleri ile yapılan sözleşmelerin/rezervasyonların iptali ve sözleşmeler kapsamında yapılan ön ödemelerin iadesi taleplerinin de konaklama tesislerini finansal açıdan zorlayacağının öngörüldüğü,
-Bakanlıklarınca, 2020 yaz sezonu rezervasyonlarına ilişkin tur operatörleri/seyahat acentaları tarafından konaklama tesislerine yapılan ön ödemelerin iadesi taleplerinin yerine getirilmesinde konaklama tesislerine finansman desteği sağlanmasını hedefleyen bir kredi paketi üzerinde kamu bankaları ile mutabakata varıldığı,
Buna göre;
1-Krediden, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletmesi belgeli veya kısmi turizm işletmesi belgeli olan konaklama tesisleri kredibiliteleri oranında yararlanabileceği,
2-Kredi, 27 Mart 2020 tarihinden önce, tur operatörleri/seyahat acentaları tarafından konaklama tesislerine 2020 yaz sezonu rezervasyonları için yapılmış olan ön ödemelerin iadesinin finansmanında kullanılacağı,
3- Kredinin vadesinin 6 ay olduğu,
4-Kredi tutarı, banka tarafından, otel adına doğrudan iade yapılacak olan tur operatörünün / seyahat acentasının banka hesabına yatırılacağı,
5- Başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden kamu bankalarına yapılacağı, hususları belirtilerek, başvuru için gerekli evraklar yazıda yer almaktadır.
Söz konusu yazı ve kredi başvuru esasları Odamız Web Sayfasında (www.denizticaretıdasi.org.tr) Duyurular/Turizm Bölümlerinde yayınlanmakta olup, ayrıca e-posta ekinde gönderilmektedir.
Bilgilerinize arz/rica ederim.

393_1093_konaklama_tesislerine_erken_rezervasyon_avanslar_geri_deme_finansman_.pdf