EUNAVFOR Med

AB Konsey Akdeniz'deki insan kaçakçılığını sona erdirmek için AB Askeri Operasyonu – EUNAVFOR Med ' in kullanılmasını 18 Mayıs 2015 tarihinde  kabul etti. Mültecilik sorununa karşı AB'nin geniş kapsamlı yanıtının bir unsurunu oluşturan bu karar, askeri operasyon için resmi operasyon planının başlatılmasına olanak sağlayacaktır.

EUNAVFOR Med Uluslararası Hukuk kurallarına uygun bir şekilde birbiri ardı sıra, aşamalı olarak hayata geçirilecektir. Operasyonun planlanması ve ilk aşamasını kapsayan Güney Akdeniz'in merkezindeki insan kaçakçılığı ağının gözetlenmesi ve değerlendirilmesi en kısa sürede gerçekleştirilecektir. Operasyonun ikinci ve üçüncü aşamaları ise , Libya Hükümeti'nin işbirliğiyle Uluslararası Hukuk kurallarına bağlı olarak insan kaçakçılarının aranması ve yakalanması çalışmalarını kapsayacaktır. ''EUNAVFOR Med''  Operasyon Karargâhı Roma'da konuşlandırılacak olup, operasyonun komutanı olarak Tuğamiral Enrico Credendino atanmıştır.

Operasyon müşterek harcamaları , iki aylık başlangıç aşaması artı 12 aylık vekalet için tahmini 11.82 milyon Avro 'dur. AB Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası'nın (CSDP) Operasyonu 23 Nisan 2015' de Avrupa Konseyi'nin istediği kapsamlı önlemler dizisinin bir parçasıdır.

SONA EREN OPERASYONLAR​

TRİTON OPERASYONU

Triton nedir?

İtalya, “mültecileri bu tehlikeli yolculuğa özendirdiği” gerekçesiyle, Akdeniz'deki arama kurtarma operasyonlarına geçen yıl son verdi. Mare Nostrum adı verilen bu operasyonlar, İtalyan yetkililerin kendi açıklamalarına göre Ekim 2013 - Ekim 2014 döneminde 140 bin kişinin hayatını kurtardı. AB üyesi ülkeler İtalya'nın maliyetli sahil arama kurtarma programı Mare Nostrum'a finansal destek vermeyi reddetti.

Mare Nostrum'un yerini alan AB'nin sınır koruma örgütü Frontex'in Triton operasyonu ise üçte biri kadar bir bütçe, sınırlı yetki ve insan kaynakları ile çalışıyor. Frontex'in kendi gemisi yok.

Mevcut AB düzenlemelerine göre AB'ye yasadışı yollarla giriş yapan mülteciler, girdikleri ülkenin sorumluluğu altında. Bu sorumluluklara gıda, barınma ve sağlık yardımları da dahil. İtalya denizdeki mültecileri kurtarmanın AB'nin sorumluluğu olduğunu söylese de, diğer AB ülkeleri “Bu olay İtalya'nın sorunu” diyor.​

AB'den önlem paketi​

* AB, Triton Devriye Hizmeti'ni güçlendirecek. İnsan ticareti yapan tekneleri imha etmek için de askeri yetki istendi.
* AB'nin Triton Akdeniz kurtarma hizmetini yürüten Frontex'in mali kaynakları artırılacak.
* Sığınma başvuruları ortak işleme tabi tutulacak.
* Tüm mültecilerin parmak izi kaydı tutulacak.
* Mülteci iskanına yönelik bir AB pilot projesi.
* Dönüş seyahat paketleri teklifi.
* Anahtar ülkelerde (İtalya, Yunanistan gibi kıyı ülkeler) göç irtibat görevlileri bulundurulacak.​ ​​

MARE NOSTRUM OPERASYONU

Mare Nostrum programında İtalyan devriyeleri Akdeniz'de 70 bin kilometrekarelik bir alanı tarıyor ve Libya kıyılarına kadar gözetleme yapıyordu.

Mare Nostrum operasyonunun sona ermesiyle, Avrupa hükümetleri AB sınır güvenliği ajansı Frontex ile birlikte Triton operasyonunu kurdu. Ancak Triton bir arama kurtarma operasyonu değil.

İtalya'nın Lampedusa adasının 100 deniz mili güneyine kadar faaliyet gösterebilen Mare Nostrum'un gemilerinden farklı olarak, Triton, sadece İtalya ve Malta'nın 30 deniz mili açığında sınır devriyesi yapmak gibi kısıtlı bir göreve sahip. Bu alan, göçmen ve mülteci teknelerinin çoğunlukla kaza geçirdiği bölgeden hayli uzak.​

​​​​
İMEAK Deniz Ticaret Odası