ASEF’in IMO danışmanı olarak statüsü onaylandı

​Japonya merkezli Aktif Gemi İnşa Uzmanları Federasyonu (ASEF)'nun Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından danışman statüsüne getirilmesinin ardından, Asya'daki gemi tersaneleri, gemi inşayla ilgili IMO kılavuz ve kurallarında daha etkin rol oynamaya hazırlanıyor.

ASEF'in IMO bünyesindeki sivil toplum örgütleri arasına katılması, IMO'nun Temmuz ayı sonundaki konsey toplantısında gerçekleşti.

ASEF üyeleri arasında gemi inşa sanayiinde dünyanın en büyük tersanelerini işleten Japonya, Güney Kore, Çin ve Türkiye gibi ülkeler bulunuyor.

Tüm yeni inşaların %90'ından fazlası ASEF üyesi ülkelerde gerçekleştiği için Konsey, Federasyon'un tam anlamıyla uluslararası bir niteliğe sahip olduğuna ve bu yüzden IMO'ya danışmanlık yapabileceğine karar verdi.

ASEF yeni statüsüyle çalışma gruplarının toplantılarına gözlemci olarak katılabileceği gibi komitelere fikir ve önerilerini dile getiren metinler de sunabilecek.

Federasyon, güvenlikle ilgili konularda katkı sağlamayı hedefleyerek IMO'nun yeni kabul ettiği 'hedef temelli standartlar' stratejisi kapsamındaki gemi inşa kurallarının belirlenmesinde söz sahibi olmak istiyor.

ASEF'in ilgilendiği diğer konular arasında gemiler için yeni verimlilik standartları ile gemi tasarımıyla karbon emisyonlarının azaltılması yer alıyor.

Tersaneler ayrıca fikri mülkiyetin korunması noktasında siber güvenlik tehditlerinin önlenmesine de önem veriyor.

Öte yandan, Asya merkezli tersanelerin katılacağı IMO çalışmaları sakin geçmeyebilir. Gemi inşacılar ve gemi sahiplerinin yapım standartları hakkındaki farklı görüşleri hararetli tartışmalara neden olabilir.

Kaynak: Adam Corbett'in 04.07.2017 tarihli TradeWinds'te yayımlanan haberi.