Nairobi Uluslararası Batık Çıkarma Konvansiyonu Hk.

Nairobi Uluslararası Batık Çıkarma Konvansiyonu (The Nairobi International Convention on the Removal of Wrecks - WRC) 14 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bahse konu Konvansiyon, 2007 yılında Kenya'da düzenlenen bir konferansta kabul edilmiş olup, ülke kara sularının dışında bulunan gemi batıklarının hızlı ve etkin şekilde çıkartılmasını sağlamayı ve devletlerin kendi karasularındaki batıkları çıkarma konusunda bazı belirleyici haklara sahip olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Bahse konu konvansiyon, armatörlerin batıkların tespit edilmesi ve çıkarılması konusundaki mesuliyeti hususunda hükümleri de kapsamaktadır.

Nairobi Uluslararası Batık Çıkarma Konvansiyonu'nun 12inci maddesine göre, 300 groston ve üzerinde, bir Taraf Ülke bayrağı taşıyan gemilerin armatörlerinin geçerli bir sigortaya veya ulusal veya uluslararası standartların mecbur kıldığı mesuliyet bedeli sınırları dâhilinde benzer bir finansal güvenceye (banka mektubu gibi) sahip olmasını şart koşmaktadır. Ancak, düzeltilmiş Deniz Alacaklarına Karşı Mesuliyetin Sınırlandırılması hakkındaki 1976 tarihli Uluslararası Sözleşme'nin (Convention on Limitation of Liability for Maritime Claims, 1976) 6(1)(b) maddesine göre hesaplanan miktarı aşmayacaktır.

Nairobi Uluslararası Batık Çıkarma Konvansiyonu ve bu konudaki sigorta gereksinimleri hakkında Gard&Skuld'da son zamanlarda çıkan haberlerden daha fazla bilgiler sağlanabilir; bunlar konu ile ilgili makaleleri ve Konvansiyonun metni için bir linki kapsamaktadır.

İrtibat bilgileri: international@bimco.org