Denizcilik Endüstrisi, AB Liderlerine Akdeniz’deki Arama Kurtarma Çalışmalarına acilen kaynak sağlaması konusunda çağrıda bulundu.

​Denizcilik Endüstrisi, AB Liderlerine Akdeniz'deki Arama Kurtarma Çalışmalarına acilen kaynak sağlaması konusunda çağrıda bulundu.

Avrupa ve küresel denizcilik endüstrileri 23 Nisan'da düzenlenen Akdeniz'deki mülteci krizi konulu AB Konseyi acil zirvesinde; ileride binlerce insan hayatına mal olabilecek trajedilerin önlenmesi maksadıyla öncelikli olarak AB ülkelerini tarafından ve acilen hayata geçirilecek, yeterli kaynaklarla desteklenen, etkili bir AB Arama Kurtarma Operasyonu icra edilmesi konusunda ısrar etmiştir.

Denizcilik endüstrisi, AB Dışişleri Bakanları tarafından FRONTEX-led Triton görevinin desteklenmesi kararının doğru yönde bir adım olduğu konusunda hem fikirdir. Ancak benzer kaynaklar ve coğrafik çerçevede geçen yıl durdurulan İtalyan Mare Nostrum Operasyonundaki gibi potansiyel olarak operasyon ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalınabilir.

Geçen hafta sonu meydana gelen korkunç trajedi neticesinde; Avrupa vatandaşları, Denizcilik endüstrisi ve daha geniş olarak Uluslararası Topluluklar, AB Liderlerinin konu ile ilgili belirleyici bir rol alması için harekete geçmesini beklemektedir.

Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, Brüksel'de yaptığı açıklamada: '' Denizcilik endüstrisi, konunun altında yatan nedenlerin çok karmaşık olduğunun farkındadır. Fakat kısa bir sürede binlerce insanın yaşaması veya ölmesine sebep olacak bir konu ile ilgileniyorsanız, sorunun bir daha tekrarlanması için hızlı ve belirleyici bir hareket tarzı benimsemeniz gerekmektedir. Mare Nostrum benzeri bir AB operasyonuna ihtiyaç duyuyoruz. Ancak bu durumda kritik eşik, sınır koruma  kaynaklarının dışında Arama Kurtarma Operasyonları kaynaklarının yıl içerisinde , hatta birkaç hafta içinde değil acilen arttırılmasıdır'' dedi.

Londra merkezli Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Peter Hinchliffe yaptığı açıklamada:

''Arama Kurtarma Operasyonlarının arttırılması söz konusu olduğunda, bunun anlamı acil bir şekilde yardım sağlayabilecek Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ile operasyona hizmet verebilecek yeterlilikteki gemilerin sayısının artırılması ve devriye alanlarının mültecilerin bulunmasının daha güç olduğu bölgelere varmadan önceki alanlara doğru genişletilmesidir. Ticari gemiler yardım istendiği taktirde denizde tehlikedeki birine yardıma koşacaklardır. Ancak geçen hafta sonundaki gibi bir trajedik olayın meydana gelmesiyle görülmüştür ki, ticari gemiler böylesi yüzlerce insanı içeren bir kurtarma operasyona iştirak edecek gerekli donanıma sahip değildir''.

Kaynak: Uluslararası Deniz Ticaret Odası