TURMEPA tarafından Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM--BSE) Projesi Final Kongresi gerçekleştirildi

TURMEPA'dan gelen e-posta mesajından bilgi edinildiği üzere;

"Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM--BSE)" projesinin Yönetim Kurulu Toplantısı 4 Kasım 2015, Final Kongresi ise 5 Kasım 2015 tarihinde TURMEPA tarafından İstanbul'da, Koç Holding Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Proje ortaklarının katıldığı Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, projenin faaliyetleri, sonuçları, bütçesi ve bundan sonraki aşamaları görüşüldü. Final Kongresi'nde ise deltalara/havzalara ait araştırma sonuçları ile Ekosistem Eğitim Programı, yerel yöneticiler, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basından geniş bir katılımcı kitlesiyle paylaşıldı.

Projenin Türkiye ayağında, Ergene Havzası ile ilgili bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi'ne yüklenerek risk haritası oluşturuldu, havza içine yapılacak olan yatırımların doğuracağı çevresel etkiler modellendi. TURMEPA, bu proje kapsamında hazırladığı Ekosistem Eğitim Programı ile yaklaşık 200 bin öğrenciye ulaştı.

Karadeniz Havzasındaki diğer proje ortakları da kendi bölgelerinde benzer bir uygulama gerçekleştirdi. Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna'dan katılan yerel yöneticiler, üniversite rektörleri ve STK yetkilileri arasında, proje ile başlayan işbirliğinin devam etmesi yönünde anlaşmalar imzalandı.

ILMM-BSE projesinin önemli çıktılarından biri olan Ekosistem Eğitim Programı, TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural tarafından tanıtıldı. Özkural, şunları kaydetti: "Burada amaç, projeyi, idari ve akademik çevrelerin yanı sıra, gelecek nesillere ve sivil toplum geneline tanıtmak; proje çıktılarını katılımcılarla ve hedef kitleyle paylaşmak ve tüm Trakya genelinde, sivil toplum nezdinde proje hakkındaki farkındalığı artırmaktır. Düzenlenecek olan Ekosistem Eğitim Programı kapsamında yürütülen çalışmalar tamamlanmıştır. Yetişkin ve okul çağındaki çocuklar için 40 dakikalık bir video hazırlanmıştır. Eylül-Ekim aylarında eğitimcilerin eğitimi tamamlanmış olup, tanıtım programı tüm Trakya'da uygulanmıştır. Umarız ki proje sonunda aralarında dostluk köprüsü kurulmuş bu kurumlar, aynı iyi niyetleriyle önümüzdeki yıllarda farklı projelerde birlikte hareket etme fırsatı bulurlar."

Projenin web sitesine http://e-blacksea.com/ linkinden, Ekosistem Eğitim Programı'na ise http://e-blacksea.com/ergene/index.html linkinden erişilebilmektedir.