Avrupa Komisyonu Sığınma Yerleri Yönergelerine Açıklık Getirdi

Avrupa Komisyonu (EC – European Commission), sığınma yeri talepleriyle karşılaşan kıyı devletlerinin, gemi sahiplerinin, mürettebatın, kurtarma gemilerinin ve sigortacıların acil vakalarda daha hızlı müdahalede bulunmasını sağlamak amacıyla bir dizi yeni kılavuz ilke hazırladı.

Avrupa Komisyonu'nun yaptığı açıklamada, yeni ilkelerin taraflara düşen sorumlulukları açıklığa kavuşturduğu ve benimsenecek olumlu bir yaklaşımla sığınma yerleri taleplerine daha hızlı cevap verileceği belirtildi.

EC yetkilileri, "Yeni ilkeler, karar verme sürecinin daha sağlıklı ve mümkün olduğu kadar hızlı devam etmesi için işlem mekanizmasını kuvvetlendirmeyi amaçlıyor. İlkelerin bir diğer amacı ise hükümetlerin, yetki sahibi tarafların ve sektörün, sığınma yerleri taleplerine, insan yaşamının önemine, çevreye, deniz güvenliğine ve emniyetine yönelik olumlu bir tutum oluşturmalarını sağlamak," dedi.

Herhangi bir limana sığınmak için yapılan taleple ilgili olarak bütün üye devletlerin adil bir şekilde sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrı yapan Avrupa Komisyonu, güvenliği tehdit eden bir durum olmadıkça her talebin incelemeye tabi tutulması ve inceleme yapılmadan reddedilmemesi gerektiğini belirtti.

Yeni ilkeler uyarınca, Avrupa Birliği'ne üye her devletin, sığınma yeri taleplerini değerlendirecek yetkili bir makam ataması ve bu makamın iletişim bilgilerinin kamuoyuna duyurulması gerekiyor. Avrupa Komisyonu, söz konusu makamın yardıma ihtiyacı olan gemilere yer sağlama konusunda gerekli uzmanlığa ve yetkiye sahip olmasının ve kendi inisiyatifine dayanarak bağımsız karar vermesinin elzem olduğunu ifade ediyor.

Avrupa Komisyonu, sığınma yerleri taleplerinin değerlendirmesinde Avrupa sınırları içindeki birden fazla yargı gücünün söz sahibi olabileceğini dikkate alarak, üye devletlerden birinin koordinasyon yetkilisi olarak belirlenmesini tavsiye ediyor.

Kaptanlar, gemi işletmecisi ve gemi kiralayan ile yükleyici de yeni ilkelerin kapsamında ele alınıyor. Söz gelimi, kaptanın en önemli görevlerinden biri, kurtarma gemisi gelene kadar kendi gemisinin kontrolünü elden bırakmamak. Ayrıca kaptanın kıyı devletlerine düzenli bilgi vermesi ve durumu etraflıca değerlendirerek olası tehlike veya kazalarla ilgili raporlama yapması gerekiyor.

Anılan kurallar, gemi işletmecisi ve gemi kiralayan ile yükleyicilerin, yetkili makam ve koordine eden devletle iletişim halinde olmalarını ve onları kargonun durumu ve muhtemel tehlikeler hakkında bilgilendirmelerini gerektiriyor.

Gemi kurtarma ekiplerinin, kurtarma planının yanı sıra kurtarma çalışmalarının mevcut durumuyla ilgili yetkili makamı bilgilendirmesi gerekiyor.

P&I (Koruma ve Tazmin) sigortacılarının, geminin sığındığı limandaki kayıp ve zararlara karşı finansal destek sağlaması istenebilir. Bu sigortacıların bir diğer sorumluluğu, geminin sigorta kuvertürü hususunda yetkili makama bilgi vermek olarak belirlendi. Geminin sigorta kuvertürünün yeterli olmadığı saptansa bile bu durum, sığınma talebini reddetmek için başlı başına bir sebep teşkil etmiyor.

Avrupa Komisyonu, yeni ilkelerde bayrak devletleri ile klas kuruluşlarının bilgi sağlama ve risk değerlendirme konularındaki sorumluluklarının da net bir şekilde açıklandığını ifade etti.

Kaynak: 5 Şubat 2016 tarihli TradeWinds haberi.