Genişletilmiş Panama Kanalı’nın Açılış Tarihi Belirlendi

​Panama Kanalı'nın genişletilmesi projesinin tamamlanması ile ilgili yaşanan bir dizi gecikme ve belirsizlikten sonra, üçüncü grup lokların açılması için bir tarih nihayet belirlenmiştir. Buna göre genişletilmiş kanal 26 Haziran 2016 günü açılacaktır.

Panama Kanalı İdaresi, Kanal genişletme projesinin % 97'sinin tamamlandığını ve Kanalın resmi açılışından önceki haftalarda nihai testlerin yapılacağını bildirmiştir.

Kanal'ın yöneticisi Jorge QUIJANO, "Kanal'ın ve Panama'nın tarihindeki en büyük altyapı projesinin açılışını yaptığımızda, genişletme rüyası gerçekleşmiş olacak" demişti; fakat söz konusu rüya planlanandan 18 ay sonra gerçekleşebilecek. Genişletme projesi yaklaşık 9 sene önce başlatıldığında, Ekim 2014 tarihinde tamamlanması ve hatta açılması planlanmıştı.

Panama Kanalı İdaresi, Ağustos 2015'te taban sızıntıları açığa çıkmadan önce, üçüncü lokların 2016 yılının ilk yarısında hazır olacağını öngörmekteydi. Bununla birlikte loklardaki hasarın boyutu ve hasar sonrasında gereken titiz testler göz önünde bulundurularak, açılış tarihi önce Nisan ayına sonra Mayısa ve şimdi de Haziran ayına ertelemiştir.

Asya-ABD doğu kıyısı trafiği için Panama'nın rakibi olan Süveyş Kanalı ise, herhangi bir gecikme olmaksızın yeni kanalı tamamlayıp açmayı başarmıştı.

Panama Kanalı'nın yeni lokları Haziran ayında açıldığında, 14,000 teu'ya kadar olan gemiler Orta Amerika arterini transit geçebilecekler. Her ne kadar bu büyüklükteki gemilerin hemen sefer yapmaları beklenmese de, şu anda maksimum 5,000 teu olan kapasiteden daha büyük olacakları kesindir. Bununla birlikte Panama Kanalı İdaresi, Kanalın ABD'nin doğu kıyısı taşımalarına yönelik olan rekabette Süveyş Kanalı ile yeniden eşit koşullarda rekabet edebileceği beklentisindedir. Panama Kanalı'nın daha sonraki görevi ise Süveyş Kanalı'na yönelen trafiği geri kazanmak olacaktır.