• Anasayfa
  • |
  • IMB: “Deniz haydutluğu vakalarında genel bir düşüş görülmesine rağmen Batı Afrika açıklarındaki denizlerde saldırıların şiddeti artıyor”

IMB: “Deniz haydutluğu vakalarında genel bir düşüş görülmesine rağmen Batı Afrika açıklarındaki denizlerde saldırıların şiddeti artıyor”

Londra ve Kuala Lumpur, 27 Nisan 2016 – Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB)'nun yayımladığı basın bildirisinde,  deniz haydutluğu vakaları dünyanın birçok yerinde azalırken 2016 yılı içinde 44 denizcinin kaçırıldığı Batı Afrika açıklarındaki denizlerde şiddetin endişe verici boyutlara çıktığı bildiriliyor.

Bu sene içinde kayıtlara geçen üç gemi kaçırma vakasından ikisinin Nijerya ile Fildişi Sahili'nde yaşanması ve 28 denizcinin rehin alınması nedeniyle Gine Körfezi, deniz haydutluğunun sayıca en fazla görüldüğü yer olduğu gibi, buradaki olayların şiddeti de başka yerde görülmeyen boyutlara ulaşmaktadır. Ayrıca aynı bölgede kimyasal tankerler ile ürün tankerlerinden 16 kişilik mürettebatın kaçırıldığı da biliniyor. Sadece Nijerya açıklarında hepsi de silahlı olan on saldırı kayıtlara geçmiştir.

IMB Deniz Haydutluğu Raporlama Merkezi (PRC – Piracy Reporting Centre) bölgedeki tüm denizcileri tetikte olmaları, saldırılara karşı nöbet tutmaya devam etmeleri ve deniz haydutlarının gemiye çıkmasını engellemeye yönelik tedbirler almaları için uyarıyor. 2016'nın ilk çeyreğinde silahlı grupların deniz ve akarsu kıyılarında, demirleme yerlerinde, limanlarda ve 110 deniz mili uzaklığa kadarki çevre sularda bulunan gemiler ile mürettebatlarına saldırdıkları saptandı.

Hindistan: silahlı soyguncular

IMB tarafından Hindistan açıklarında 2016'nın ilk çeyreği itibariyle 10 vakanın görüldüğü ve bunun tüm 2015 yılındaki sayının üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Daha çok silahlı soygunculardan oluşan gruplar demirlemiş gemileri hedef almıştır.

Güney Doğu Asya'dan olumlu işaretler

Nisan 2014 ile Ağustos 2015 arasında görülen yoğun saldırıların ardından Güney Doğu Asya'da 2016'nın bu aylarına kadar herhangi bir küçük ürün tankerinin kaçırıldığı kaydedilmemiştir.

Endonezya'da 4 soygun vakası tespit edilmiştir. 2015'in ilk çeyreğinde bu sayının 21 olduğu dikkate alınırsa, soygun olaylarında kayda değer bir düşüş yaşandığı görülür.

Filipinler'de ise Mart ayında Omapoy Adaları'nın açığında kömür yüklü bir mavna ve bir römorkör deniz haydutlarının saldırısına uğramıştır. 10 kişilik mürettebatla birlikte kaçırılan römorkör Filipinler Polisi tarafından, halen yüklü halde açık suda seyreden mavna ise bir hafta sonra Malezya Denizcilik Emniyet Teşkilatı tarafından ele geçirilmiştir.

Somali'de hassas durumlar

Somali'de şu ana kadar herhangi bir deniz haydutluğu vakası kaydedilmedi fakat 29 mürettebat üyesi fidye talebiyle halen şüpheli Somalili deniz haydutlarının elinde tutuluyor (31 Mart 2016 itibariyle).

Ocak-Mart 2016 Arasında Deniz Haydutluğu ve Silahlı Soygun Vakalarının Özeti

(ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun verilerine dayanmaktadır)

  • 37 olay bildirilmiştir.
  • Bunlardan 29'unda saldırganların gemiye çıktığı ve 3'ünde geminin kaçırıldığı raporlanmıştır.
  • Diğer beş vakadan 3'ü saldırı girişimiyle sınırlı kalırken, 2 gemiye de ateş açılmıştır.
  • Saldırılar sonucunda 28 gemiadamı esir alınmış, 26 denizci kaçırılmış, 2 denizci yaralanırken 1 denizci de saldırıya uğramıştır.  

     
    IMB, her türlü deniz haydutluğu ve silahlı soygun vakasının IMB Deniz Haydutluğu Raporlama Merkezi'ne bildirilmesini önemle talep etmektedir.

    24 saat ulaşabileceğiniz Deniz Haydutluğuyla Mücadele hattının telefon numarası:

    + 60 3 2031 0014

    Ayrıca, Raporlama Merkezi'nin internet sayfasına şu bağlantı adresinden erişebilirsiniz:

    https://icc-ccs.org/index.php/piracy-reporting-centre/report-an-incident


    Kaynak: ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (ICC-IMB) 27 Nisan 2016 tarihli Basın Bildirisi.

    http://www.iccwbo.org/News/Articles/2016/Violent-attacks-worsen-in-seas-off-West-Africa-despite-global-piracy-downturn,-IMB-reports/