Deniz Haritası ve Yayın Sorunları – Sahte Admiralti Ürünleri Hk.

Sayın Üyemiz,

İlgi: Uluslararası Deniz Ticaret Odası'ndan (ICS) alınan 25 Mayıs 2016 tarih ve RN(16)11 sayılı ICS yazısı ve Eki UKHO (İngiltere Hidrografi Dairesi) Kılavuzu.

İlgi yazıda, ICS Üyelerinden, İngiltere Hidrografi Dairesi tarafından bildirilen Sahte Admiralti (İngiltere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı – Admiralty) deniz haritaları yayınlarındaki artışı dikkate almaları istenmekte olup, aşağıdaki bilgiler verilmektedir:

"İngiltere Hidrografi Dairesi (UKHO – The United Kingdom Hydrographic Office) dağıtılan sahte Admiralti haritaları ve yayınlarının sayısında bir artış olduğunu bildirmiştir.  Yetkili bir hidrografi dairesi tarafından resmi haritalar veya yayınların sahte uyarlamalarının kullanılmasının güvenlik ve çevre için potansiyel olarak ciddi sonuçları vardır.  Bundan başka, deniz haritaları ve yayınlarının sahte uyarlamaları (versiyonları) gayri resmidir ve SOLAS V/19.2.1.4 & V/27 veya Bayrak Devleti kurallarının gereksinimlerini yerine getirmemektedir.  Dolayısıyla, bunların bulundurulması Liman Devleti Kontrolü (PSC – Port State Control) tarafından kabul edilmeyecektir ve geminin tutulması ile sonuçlanabilir.

Bildirilen sahte haritalar ve yayınlardaki artışa bir yanıt olarak, İngiltere Hidrografi Dairesi (UKHO) kullananların ve enspektörlerin dikkatini UKHO'nun Gerçek Admiralti Ürünlerini Belirleme Kılavuzu'na çekmiştir.  Kılavuzun tümü Ek'de (Annex) bulunmaktadır.

Admiralti deniz haritalarının ve yayınlarının güvenilir oluşu hususunda endişeleri olan kullanıcıların UKHO (customerservices@UKHO.gov.uk) ile temas etmeleri istenmektedir.  ICS Sekreteryası kullanıcıların, resmi deniz haritaları ve denizcilikle ilgili yayınların şüpheli versiyonlarını ilgili hidrografi dairelerine bildirmelerini tavsiye etmektedir.

ICS Üyelerinden Admiralti ürünlerinin sahte uyarlamalarının sayısındaki rapor edilen artışı dikkate almaları ve Gerçek Admiralti Ürünlerini Belirleme Kılavuzu'nu mümkün olduğu kadar geniş şekilde sirküle etmeleri istenmektedir."

İlgi yazı ve Eki UKHO Kılavuzu ilişikte sunulmuştur (Ek-1).

Bilgilerinizi arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı ve Eki.

DAĞITIM:

Gereği:                                                                           Bilgi:

-Tüm Üyelerimiz (Web)                                          -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

- Türk Armatörler Birliği                                          Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü

-S/S Gemi Armatörleri Motorlu Taş. Koop.          -Sn. Sefer KALKAVAN

-Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği            TOBB DTO'ları Konsey Başkanı

-15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28        -Meclis Başkanlık Divanı

29 ve 30 No'lu Meslek Komite Başkanları             -Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri