2017/3 sayılı Genelge Kapsamında “Gemi Takip Programı” ile “Liman ve Konteyner Takip Sistemine” İlişkin Gelişmeler Hk.

​Sayın Üyemiz,

Odamız yetkililerince 22.11.2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerince yapılan görüşme neticesinde;

• Gemi Takip Programı'nda; Acentenin sistemde hatalı bir işlem yapması veya geriye dönük düzeltme yapmak istemesi halinde geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılamaması sorunu giderilmiş olup, acenteler "denizyolu genel bildirimi" onayından önce her türlü düzeltmeyi yapabilmekte olduğu,

• Liman ve Konteyner Takip Sistemi ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2017/3 sayılı Genelgesi kapsamında 29 Kasım 2017 tarihi itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın web sayfasından ve yazılım firmaları aracılığıyla e-manifesto gönderimine başlanacağı, kağıt ortamında verilen manifestoların kaldırılacağı, ilk Türk limanında tüm Türkiye'de boşaltılacak yüklerin e-manifestolarının excel ortamında Gümrük İdaresi'ne gönderileceği, bunun yanı sıra geminin uğrayacağı her bir Türk Limanında boşaltacağı yüklerin yanı sıra gideceği diğer tüm varış limanlarına ait boşaltılacak yüklere ilişkin e-manifestoların Gümrük İdaresine gönderileceği,

öğrenilmiştir.

Ayrıca, yaşanacak sıkıntıların 10 gün içinde Odamıza bildirilmesi durumunda Gümrük yetkileri ile yapılacak toplantıda dile getirilerek çözüme kavuşturulacağı  konusunda mutabık kalınmıştır.

Bu itibarla, bahsi geçen sistemlerle ilgili yaşanan sıkıntıların 29 Kasım 2017 tarihi itibariyle 10 gün içinde 8 Aralık 2017 tarihine kadar Odamıza bildirilmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

GEREĞİ                                                                     BİLGİ

- Tüm Üyeler (Web)                                                     - T.C.Gümrük ve Tic.Bak. Risk Yönetimi ve Kont.Gen. Müd.

- Türk Armatörler Birliği                                              - İMEAK Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri

-   S.S. Gemi Armatörleri Motorlu Taş.Koop.                - İMEAK DTO Şube Yönetim Kurulu Başkanları

- Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği                  - İMEAK DTO Meslek Komite Başkanları

- KOGAD