Arktik (Kuzey Kutup Bölgesi) denizciliği için halka açık bir web portalı faaliyete geçirildi.

​Sayın Üyemiz,

İlgi:  Uluslararası Deniz Ticaret Odası'ndan (ICS) alınan 21.05.2018 tarih ve MC(18)39 sayılı yazı.

İlgi yazı ile ICS Üyeleri, Arktik Denizciliği En İyi Uygulama Bilgi Forumu'nun (Arctic Shipping Best Practice Information Forum) faaliyete geçirdiği halka açık web portalını dikkate almaya davet edilmektedirler.

Ocak 2017'de yürürlüğe giren Kutup Kodu (Polar Code), gemi faaliyetlerinin emniyetini artıran ve bu faaliyetlerin Kutup sularındaki insanlar ve hassas çevresel koşullar üzerindeki etkilerini hafifleten zorunlu bir uluslararası çerçevedir.

Arktik Konseyi'nin Arktik Denizciliği En İyi Uygulama Bilgi Forumu, farkındalığı artırmak ve Kutup Kodu'nun etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla sekiz Arktik Ülkesi (Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Rusya Federasyonu, İsveç ve ABD) tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Söz konusu Forum ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki internet bağlantısından erişilebilmektedir: https://pame.is/index.php/projects/arctic-marine-shipping/the-arctic-shipping-best-practices-information-forum

Web Portalı, Kutup Kodu'nun uygulanması ve Koda uyum sağlanması için gerekli olan güvenilir bilgilere bağlantılar sunmaktadır.  Portala aşağıdaki link üzerinden erişilebilmektedir: http://www.arcticshippingforum.is/

Forum'da bir katılımcı olarak yer alan ICS, portal içerisindeki bilgilerin oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.

Kutup Kodu'na uygunluğun gerekli olduğu Kutup sularında ticaret yapmak isteyen armatörlerin, Kod'a uyum sağlamak ve Kutup Gemisi Belgesi (Polar Ship Certificate) edinmek hususlarında yardım almak amacıyla web portalını ziyaret etmeleri tavsiye edilmektedir. Web portalı ayrıca; armatörlere, gemi işletmecilerine ve kaptanlara Kutup sularındaki yolculuklarını planlamalarında yardımcı olacak çok çeşitli bilgiler de sunmaktadır.

İlgi yazı ile son olarak, web portalı hakkındaki görüşlerin pameshippingforum@pame.is e-posta adresine gönderilmesi ve daha fazla bilgi için Sn. Chris Oliver (chris.oliver@ics-shipping.org) ile iletişime geçilmesi talep edilmektedir.

Bilgilerinizi arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı

DAĞITIM:

Gereği:                                                                                  Bilgi:

-Tüm Üyelerimiz (Web Sayfasında)                           -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

- Türk Armatörler Birliği                                            Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü

-S/S Gemi Armatörleri Motorlu Taş. Koop.                -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

-Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği                 Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü

-İMEAK DTO Meslek Komitesi Bşk.                         -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

-İMEAK DTO Şubeleri                                              Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

-Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hiz. A.Ş.       -Meclis Başkanlık Divanı

-GİSBİR                                                                     -Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri

-GESAD                                                                    -İMEAK DTO Şube Y.K. Bşk.

-Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San.ve Tic.A.Ş.        -WISTA Türkiye Derneği

-TÜRKLİM                                                                -TAIS

-Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası