• Anasayfa
  • |
  • Okyanuslardaki azot birikmesi hakkında yeni bir rapor yayımlandı

Okyanuslardaki azot birikmesi hakkında yeni bir rapor yayımlandı

​Birleşmiş Milletler'e danışmanlık yapan 'Deniz Çevresini Korumada Bilimsel Yaklaşımları Araştıran Birleşik Uzman Grubu (GESAMP)', sulardaki azot döngüsünün insan faaliyetlerinin sonucundan nasıl etkilendiğine dair bir rapor hazırladı.

Doğal akışı içinde gerçekleşen azot tutulması yaşam için vazgeçilmezdir. Atmosferin içerdiği eylemsiz azot suda çözülür ve reaktif azot biçimlerine dönüştürüldükten sonra deniz canlıları tarafından büyümek ve beslenmek için kullanılır.

Fakat bazı sularda azot içeriğinin gerektiğinden yüksek olmasından dolayı deniz yosunlarının miktarında büyük bir artış veya azot oksit türünde sera gazı salınımı görülebilir.

Günümüzde suda reaktif biçimlere dönüşen atmosferik azot girdilerinin, 1850 yılıyla karşılaştırıldığında hemen hemen dört kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Özellikle fosil yakıtların yakılması veya yoğun tarım etkinlikleri nedeniyle yağmurlar veya toz yağmurlarından sonra, azot birikmesinde artış yaşanmaktadır. Güneydoğu Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi atmosferik emisyonların yüksek olduğu alanlarda insan kaynaklı olarak sularda biriken reaktif azot oranı çok daha yüksektir.

GESAMP raporuna göre insan kaynaklı mevcut azot emisyonları 2050'ye kadar küresel çapta aynı düzeyde seyredebilir fakat Kuzeybatı Pasifik ve Kuzey Hint Okyanusu özellikle araştırılması gereken yerler arasında dikkat çekiyor. Bu sularda yoğun bir azot birikmesi yaşanıyor ve gelecekte yaşanabilecek ciddi değişmeler hem bölgesel hem küresel ölçekte büyük bir etki yaratabilir. Akdeniz ve Kuzey Atlantik de artan azot birikmeleri nedeniyle daha fazla araştırılması gereken alanlar olarak kabul edilmekte.

Rapor (The Magnitude and Impacts of Anthropogenic Atmospheric Nitrogen Inputs to the Ocean), aşağıdaki bağlantıdan indirilebilir.

http://www.gesamp.org/publications/the-magnitude-and-impacts-of-anthropogenic-atmospheric-nitrogen-inputs-to-the-ocean

 

Kaynak: Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) internet sitesi.

http://www.imo.org/en/MediaCentre/WhatsNew/Pages/default.aspx