BM’deki Denizlerle İlgili Mücadele’de ICS Gemi Sahiplerinin Çıkarlarını Temsil Ediyor

BM'deki Denizlerle İlgili Mücadele'de ICS Gemi Sahiplerinin Çıkarlarını Temsil Ediyor

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS – International Chamber of Shipping), Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS – UN Convention on the Law of the Sea) kapsamında yeni bir yasal belge üzerinde çalışmalara başlayan BM Hazırlık Komitesi'nin 29 Mart 2016 tarihinde yapılan açılış oturumuna katılarak gemi sahiplerinin çıkarlarını temsil etti.

Yeni BM Hazırlık Komitesi, ulusal yargılama yetkisinin dışında kalan alanlarda deniz yaşamının korunması için yasal olarak bağlayıcı olan yeni bir belgenin UNCLOS Sözleşmesi'ne eklenmesine yönelik 2015 tarihli Genel Kurul Kararı'nın ardından, Okyanus Sorunları ve Deniz hukuku Bölümü'nün gözetiminde kuruldu.

Bu gelişme deniz taşımacılığını yakından ilgilendirmektedir çünkü yeni BM belgesi açık denizlerde

Deniz Koruma Alanları belirlenmesi gibi deniz yönetimi metotları kullanabilir. ICS, deniz taşımacılığının BM'ye bağlı bu yeni komitenin çalışmalarından olumuz olarak etkilenmemesini garantilemeye isteklidir.

ICS, hükümet delegeleriyle yaptığı görüşmede, Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO tarafından kapsamlı sözleşme ve kurallar hazırlanmış olduğunu ve dünya genelinde uzun zamandır deniz taşımacılığı faaliyetlerinin bu yasal çerçeve dâhilinde yürütüldüğünü vurgulamıştır.

Bu doğrultuda, UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea) denizlerin korunması için temel yasal çerçeveyi sunmakta olup, denizcilik sektörünün düzenleyicisi olarak IMO'yu tayin etmektedir.

Öte yandan, özellikle açık denizlerdeki diğer denizcilik faaliyetleri hususundaki kural ve düzenlemeler hâlihazırda yeterince geliştirilmemiştir.

Yeni BM Belgesi önerisinin arkasındaki amaç; küresel balık stoklarının kontrolsüz balıkçılık faaliyetlerine karşı korunması ve toprağa dayalı tarım ve sanayinin deniz ekosistemine verdiği zararların azaltılması gibi konularla ilgili mevcut olan yasal boşluğa çözümler getirmektir.

ICS'nin Politika ve Dış İlişkiler'den sorumlu Direktörü Simon Bennett şu yorumda bulundu:

"Bu, hiç şüphe yok ki önemli ve yasal bir uygulamadır. Fakat UNCLOS hakkında gelecekte hangi yönde karar verilirse verilsin, hükümetler, açık denizlerin serbestçe kullanılmasının, UNCLOS'la kabul edilen gemi seyri haklarının ve bayrak devletleri, kıyı devletleri ve liman devletlerinin hak ve sorumlulukları arasındaki dengenin sürdürülmesi hususlarına bilhassa ihtimam göstermelidirler.

"Uluslararası denizcilik faaliyetlerinin düzenlenmesi açısından mevcut denge, deniz kazalarının ve deniz kirlenmesi olaylarının sayısındaki azalmadan da görüleceği üzere, etkili bir şekilde çalışmaktadır. Bu nedenle, BM Komitesi'nin, potansiyel olarak IMO Sözleşmeleri'ni aşma veya bunları tekrarlama olasılığını hesaba katması önem taşımaktadır."

BM Hazırlık Komitesi'nin çalışmalarının, 2018 yılını takip eden dönemlerde bir Diplomatik Konferans'la nihayetlendirilmesi ve burada yeni bir UNCLOS uygulama anlaşması benimsenmesi bekleniyor.

ICS, denizlerin yönetimiyle ilgili bu önemli gelişmeleri Dünya Okyanusları Konseyi (World Ocean Council) ve IMO ile işbirliği içinde yakından izlemeye devam edecektir.

Kaynak: ICS'in internet sitesinde yayımlanan 29 Mart 2016 tarihli basın bildirisi.