Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge Hk.

​Sayın Üyemiz,

İlgi : UDHB Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 28.03.2017 tarih ve E.26680 sayılı yazısı.

İlgi yazı ile ;

Ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS)'nin VI. Bölümünün A Kısmının 2. Kuralı gereğince, 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiği, bu kapsamda, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisinin taşımacılık dokümanlarında belirtilmesi ve taşımacılık dokümanlarının gemi yükleme planının hazırlanmasında kullanılmak üzere önceden gemi kaptanı veya temsilcisi ile kıyı tesisi işleticisi temsilcisine iletilmesi gerekmekte olduğu, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerlerin 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenmeyeceği,

Bahse konu SOLAS Kuralı'nın Ülkemizde uygulanmasının, Genel Müdürlükleri tarafindan hazırlanan ve 01.6.2016 tarihli Bakan Oluru ile yayımlanan "Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge" ile 09.09.2016 tarihli Bakan Olur'u ile revize edilerek yeniden yayımlanan söz konusu Yönerge kapsamında yürütüldüğü,

Ancak, mevcut Yönerge'nin uygulanmasına yönelik yaşanan tecrübe, konunun taraflarınca Bakanlığa intikal eden görüş, öneri, ihtiyaç ve talepler göz önüne alınarak ve bu konudaki mevzuatın amaç ve hedeflerine uygun şekilde gerçekleşmesini teminen, Yönerge'de ilave bazı düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulduğu, değiştirilen "Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge"nin 27.03.2017 tarihli Bakan Oluru ile yayımlandığı,  09.09.2016 tarihli Yönerge'nin yürürlükten kaldırıldığı,

Söz konusu değiştirilen Yönerge ve Ekleri'nin www.tmkt.gov.tr adresinde Mevzuat-Yönergeler bölümünde erişime sunulduğu, konu ile ilgili kıyı tesisi işleticilerinin, hat operatörlerinin, yükletenlerin (shipper), acentelerin ve diğer tüm ilgililerin 27.03.2017 tarihli Yönerge kapsamında uygulama yapmalarının gerektiği,

bildirilmektedir.

27.03.2017 tarihli Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge ekte yer almakta olup, bilgi ve gereğini arz/rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EK :  Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının

Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge (15 sayfa)

Gereği :                                                                      Bilgi :

- Tüm Üyeler (web)                                                       - Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri

- Türk Armatörler Birliği                                              - İMEAK DTO Şube Yönetim Kurulu Bşk.

- S.S. Gemi Armatörleri Motorlu Taşıyıcılar Koop.

- Türk Armatörleri İşveren Sendikası (TAİS)

- Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

- KOGAD