Madagaskar’daki veba salgını hk.

İlgi: 13/11/2017 tarih ve LA(17)45 sayılı ICS yazısı ve Eki.

Sayın Üyemiz,

İlgi yazıda Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından, Madagaskar'da baş gösteren "pnömonik veba" hastalığı, belirtileri ve alınması gereken önlemlerle ilgili ortak bir metin yayımlandığı belirtilmektedir.

ICS ve ITF ortak metnine göre, Madagaskar kökenli denizciler ile Madagaskar limanlarına yük taşıyan veya bu limanlarda mürettebat değişikliği yapan gemilerdeki tüm mürettebat, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün belirlediği tavsiye ve önlemleri dikkate almalıdır.

İlgi yazı ekinde ifade edildiği üzere;

1 Ağustos - 8 Kasım 2017 tarihleri arasında ülkedeki 55 bölgeden toplam 2, 034 şüpheli veba vakası bildirilmiş ve bunlar içinde 165'i ölümle sonuçlanmıştır (ölüm oranı %8).

Madagaskar limanlarına uğrayan gemilerdeki mürettebat; ülkedeki vebanın salgın olduğundan haberdar edilmeli ve önlemler, temas sonrası kemoprofilaksi (risk altındaki kişilerin ilaçla korunması) ve hastalık belirtilerinin görülmesi halinde tıbbi yardım için başvurulacak noktalar hakkında bilgilendirilmelidir. Nakliye şirketi, gemideki ilaç dolabında antibiyotik bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.

Ani ateş, titreme, lenf modüllerinde şişkinlik ve ağrı ve öksürük ve/veya kanlı balgamla birlikte nefes kesilmesi yaşanırsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalı ve gemideki tıbbi hizmetten sorumlu personel bilgilendirilmelidir.

Bir dizi tedbir yayımlayan WHO; bit ısırıklarına karşı dikkatli olunması, ölü hayvanlarla ve enfeksiyonlu malzemelerle temas edilmemesi, pnömonik vebaya yakalanan kişilerle yakın temastan kaçınılması ve Madagaskar dönüşü hastalık belirtilerinin baş göstermesi halinde hemen tıbbi yardım alınması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, doktor tarafından gerekli görülmedikçe, kişi kendi başına antibiyotik almaktan kaçınmalıdır.

Afrika'daki Komorolar, Etiyopya, Kenya, Morityus, Mozambik, La Réunion (Fransa), Seyşeller, Güney Afrika ve Tanzanya, Madagaskar'la olan ticaret ve seyahat ilişkileri nedeniyle vebaya hazırlıklı olması gereken öncelikli ülkeler olarak belirlenmiştir.

İlgi yazı ekinde, veba vakalarının Madagaskar'da en yoğun şekilde Eylül-Nisan ayları arasında görüldüğüne ve kontrol amaçlı tedbirlerin 2018 Nisan sonuna kadar süreceğine dikkat çekilmektedir.

İlgi yazı ve Eki ilişikte sunulmuştur (Ek-1).

Bilgilerinizi arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı ve Eki.

DAĞITIM:

Gereği                                                                           Bilgi:

-Tüm Üyelerimiz (WEB Sayfasında)                          -T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme

-Türk Armatörler Birliği                                              Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme G.M

-S.S. Gemi Armatörleri Mot. Taş. Koop.                    -Sn. Sefer KALKAVAN

-Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği                  TOBB DTO'ları Konsey Başkanı

-01 ve 02 No'lu Meslek Grupları                                 -Meclis Başkanlık Divanı

-İMEAK DTO Şubeleri                                                -Yönetim Kurulu Bşk. ve Üyeleri