OCAK 2017

İMEAK DTO Bülten
 
  OCAK 2017
  E Bülten
  Haberler Sirküler Bültenler Deniz Ticareti Dergisi        

ODADAN HABERLER

 

Mavi Kart Değerlendirme Toplantısı yapıldı

 
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ile Mavi Kart Sistemi'nde ortaya çıkan sorunlar ve teknik detayların görüşülmesi amacıyla, 4 Ocak 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Odamız Şube Yönetim Kurulu, ilgili Meslek Komite Başkanları ve Sekreteryamız tarafından katılım sağlandı. Toplantıda aşağıdaki konular ele alındı: 

- Atık alım tesislerinin mevcut durumlarının yetersizliği,

- Mavi Kart Sistemi'nde atık verilemeyen balıkçı barınaklarında yaşanan sıkıntılı yapısal durumlar,

- Marinalar başta olmak üzere ticari tekne kaptan ve gemicileri için zorunlu çevre eğitimi verilmesi ve bilgilendirme yapılması,

 - "Mavi Kart/Atık Transfer Formu" kontrollerinde yaşanan sorunlar.

Toplantıda ayrıca, ilgili mevzuatın yeniden düzenlenmesi ve Üyelerimizin görüşüne açılması için oluşturulan çalışma grubu ile çalışmaların sürdürülmesi kararı alınmıştır.

 
 

Odamız Boot Düsseldorf Denizcilik Fuarı’na katıldı

 
 

21-29 Ocak 2017 tarihleri arasında Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen Boot Düsseldorf Fuarı'na, Odamız Antalya Şubesi ve İzmir Şubesi'nden Yönetim Kurulu Başkanı, Meclis Başkanı ve Meclis Üyeleri katılım sağladı.

Düsseldorf Fuar Merkezi'nde 17 salonda düzenlenen Fuara bu yıl 70 ülkeden 1800 civarında firma katıldı. Fuar'da Türkiye 30'u Deniz Ticaret Odası işbirliği ile milli katılım, 8'i bireysel olmak üzere toplamda 38 dernek, kuruluş ve firma ile temsil edildi.

 
 

Denizcilik Koordinasyon Komisyonu Toplantısı yapıldı

 
 

?Denizcilik Koordinasyon Komisyonu 2017 yılı Birinci Toplantısı, (DKK-2017/1) 23 Ocak 2017 tarihinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda Müsteşar Yardımcısı Sn. Selçuk SERT Başkanlığında Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıya Odamız adına, Bodrum Şube Başkanı Sn. Gündüz NALBANTOĞLU, Fethiye Şube Başkanı Sn. Şaban ARIKAN ve Odamız Genel Sekreter Yardımcısı Sn. Hüseyin ERTAN katıldı. Toplantıda Müsteşar Yardımcısı Sn. SERT'in açış konuşmasını müteakip, Deniz ve İçsular Genel Düzenleme Genel Müdürü Sn. Hızırreis DENİZ ve Deniz Ticareti Genel Müdürü Sn. Cemallettin ŞEVLİ tarafından dönemsel bilgi verildi.

 
 

Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Metin KALKAVAN Uluslararası Denizcilik Enerjisi Yönetimi Konferansı’na katıldı

 
 

?24 – 25 Ocak 2017 tarihlerinde Dünya Denizcilik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İsveç'te gerçekleştirilen Uluslararası Denizcilik Enerjisi Yönetimi Konferansı'na Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Metin KALKAVAN konuşmacı olarak katılım sağladı.

Konferansta IMO Genel Sekreteri ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı konuşmacı olarak yer almış,  Konferansın açılış konuşmasını IMO Genel Sekreteri Ki Tack LIM yapmıştır.

İki gün süren Konferansta, Düzenleyici Çevre, Enerji Verimli Gemi Tasarımı ve İşletilmesi, Limanlarda ve Tersanelerdeki Enerji Yönetimi Enerji Verimliliği Ekonomisi, Enerji Yönetiminin Sosyal ve Beşeri Boyutu, Deniz Enerji Yönetiminin Teorik Yönleri, Alternatif Yakıtlar ve Yenilenebilir Enerji, Deniz ve Okyanus Enerjileri konu başlıkları incelendi.

 
 

Marine Money International Londra Ship Finance Forumu’na katılım sağlandı

 
 

?8. Yıllık Londra  Ship Finans Forumu 25 Ocak günü Londra'da yapılmış olup, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Metin KALKAVAN ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sn. Tamer KIRAN ile  Sn. Şadan KAPTANOĞLU katılım sağlamıştır.

 
 

Türkiye-Fransa Ticaret Odası Genel Sekreteri Odamızı ziyaret etti

 
 

?Türkiye-Fransa Ticaret Odası Genel Sekteri Sn. Stephane SALVETAT, 1 Şubat 2017 tarihinde Odamızı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Sn. Şinasi ONUR ve Deniz Taşımacılığı Lojistik Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Sn. Mehmet KOCABAŞA'nın katılımlarıyla Türkiye ve Fransa arasındaki deniz taşımacılığı kapsamında konteyner ve petrol ürünleri ile gümrük uygulamalarına yönelik istişarelerde bulunuldu.

 
 

ICS Yıllık Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da yapılacak

 
 

?6 - 7 Şubat 2017 tarihlerinde Londra'da yapılan ICS Yönetim Kurulu Toplantısı'na Odamızı temsilen Genel Sekreterimiz Sn. Murat TUNCER katılım sağladı. Toplantıda, ICS Yıllık Genel Kurul Toplantısı'nın 9 – 11 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul'da yapılmasına karar verildi.

 
 

Odamızda Yeni Mevzuata Uyum Kapsamında Balast Suyu Yönetimi Semineri düzenlendi

 
 

?7 Şubat 2017 tarihinde Odamızda, Sn. Serdar F. ATUKEREN tarafından ''Yeni Mevzuata Uyum Kapsamında Balast Suyu Yönetimi'' konulu bir seminer düzenlendi. Geniş katılımın sağlandığı Seminerde aşağıdaki konular ele alındı:

- Balast Suyu Yönetimi'nde yenilikler,

- Yönetmeliğin yürürlüğe girme sürecinde yaşanacak sıkıntılar,

- Yöntem, proje, uygulamalar ve alternatifler,

- Denizcilik sektörünün yeni yönetmeliğe uyum aşamasında izlemesi gereken prosedürler.

 
 

Odamızın 2017 Yılı Üyelere Yönelik Eğitim Planı

 
 

?2017 yılında Odamızda düzenlenecek eğitimler belirlenmiştir. Eğitim Planında yer alan konu başlıkları aşağıdaki gibidir: "ISM-MLC Denetimleri", "AB Sera Gazı Emisyonu (MRV) Kuralları", "Yeni Mevzuata Uyum Kapsamında Gemilerde Enerji Verimliliği ve Enerji Operasyon Planları, Gaz Yıkayıcıları (scrubber) Sistemlerindeki Son Durum", "SECA Bölgelerinde Yakıt Kullanım Gereklilikleri ve Hazırlıkları", "Deniz Taşımacılığında Operasyon, Marketing ve Yönetimde İnovasyon", "Denizcilik Sektöründe Sağlanan Vergi Avantajları", "AB Gemi Geri Dönüşüm ve Zararlı Madde Envanteri Kuralları", "Gemi Kazalarında Hukuksal Boyutta İzlenecek Prosedür", "Gümrük Mevzuatı", "Çevre Faaliyetleri ve Cezalar", "Denizcilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenlik Uygulamaları."

Eğitimlere katılım ücretsizdir.

Devamı İçin Tıklayın

 

SEKTÖRDEN HABERLER

 

Denizciler 2017’ye umutla giriyor

 
 

?Gemi ve yat ihracatının 2016 yılının son iki ayında en yüksek değerlerine ulaştığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Sn. Metin KALKAVAN, "2016 yılının son iki ayını gemi ve yat ihracatında rekor seviyede kapattık. Kasım ayında yüzde 166.88 ile aylık bazda yılın en yüksek artış oranına ulaştık. Yüzde 154.9'la Aralık ayında yılın en yüksek ikinci artış oranını yakalayan sektörümüz, bu dönemde 156 milyon 404 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi" dedi.

Sektörde 2016'da olumlu gelişmeler yaşandığını ve 2017 yılına umutla girdiğini ifade eden Sn. KALKAVAN, "Tersanelerimizin arazi tahsislerinin binde 1 gibi sembolik bir kira oranıyla yeniden 49 yıllığına kiralama hakkı verildi. Arazi tahsis sürelerinin kısa olması nedeniyle ülkemize gelmek isteyen yabancı yatırımcılarla da sorunlar yaşıyorduk. Bununla beraber, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarımızın tamamının yurtiçi tersanelerimizden karşılanması, Savunma Sanayii Projeleri, KOBİ'lere ve ihracatçılara Kredi Garanti Fonu desteği verilmesi, Türk sahipli yabancı bayraklı yatların Türk Bayrağına geçmelerine dair getirilen kolaylıklar sektöre moral veren önemli gelişmelerden bazıları" dedi. Fuarların, ticarete ivme kazandıran ortak buluşma platformu olduklarını ifade eden KALKAVAN, "Mart ayında İstanbul'da düzenlenecek 14.Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı'na tam destek veriyoruz. Sektörü oluşturan tüm bileşenler fuarımızda yer alacaklar" dedi.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

Türk Bayrağını teşvik eden kanun yasalaştı

 
 

?Sahibi Türk vatandaşı olan, ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk Bayrağı'na geçişine kolaylık sağlanmasını düzenleyen; "6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 18 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlandı.

 
 

“Bizim yelkenciliği uçuracak gücümüz var”

 
 

?Türk yelkenciliğine bugüne kadar çok önemli desteklerde bulunan Odamız, Türkiye Yelken Federasyonu'nun Yeni Yönetim Kurulu ile milli yelkenciliği geliştirmek için işbirliği yapacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan Olağan Genel Kurul'da Türkiye Yelken Federasyonu Başkanlığı'na seçilen Sn. Özlem AKDURAK, Odamızın İzmir Şubesi Meclis Toplantısı'na katılarak, Türk yelkenciliği hakkında Meclis Üyelerine bilgi verdi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Metin KALKAVAN'ın katıldığı toplantıda, çocuklara ve gençlere yelkenciliği sevdirmek için Piri Reis Üniversitesi, Türkiye Yelken Federasyonu ve Deniz Ticaret Odası'nın işbirliği yapması konuları değerlendirildi.

Sn. KALKAVAN, "Bizim yelkenciliği uçuracak gücümüz var. Yeter ki yelkenciliği tabana yayıp iddialı hedefler koyun. 5 bin olan lisanslı yelkenci sayısı çok az. Lisanslı yelkenci sayısı 4 yıl sonra 50 bin olmalı" dedi.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

Gaz yakıtlı gemiler için yeni IMO Kodu yürürlükte

 
 

Gaz veya Düşük Parlama Noktalı Diğer Yakıtları Kullanan Gemilerin Güvenliği için Uluslararası Kod (International Code of Safety for Ships using Gases or Other Low-flashpoint Fuels – IGF Code), 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Söz konusu yakıtların kullanımından kaynaklanan ve gemileri, mürettebatı ve çevreyi ilgilendiren risklerin Kod'la birlikte en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.

IGF Kod'da, öncelikli olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gibi düşük parlama noktalı yakıt kullanan ekipman ve sistemlerin tasarımı, tesisi, kontrolü ve izlenmesiyle ilgili hükümler düzenlenmiştir.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

IMO Kutup Kodu 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi

 
 

Kuzey ve Güney Kutup sularında seyreden gemiler için hazırlanan ve kutup çevresi ile denizcilerin ve yolcuların güvenliğini sağlamayı amaçlayan zorunlu "Kutup Kodu" 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girdi.

"Kutup Kodu"; gemilerin tasarım ve donanımı, denizcilerin eğitimi ve kıyafetleri, yön tayin etme, arama ve kurtarma çalışmaları gibi konuların yanı sıra her iki kutup bölgesinin kendine özgü iklim ve çevre özelliklerine ve çevreyi olumsuz etkilerden koruma adına yapılabileceklere yer vermektedir.

Kod, kendi içinde alt başlıklara ayrılan iki ana bölümden oluşuyor. Bölüm I-A ile bölüm II-A'da sırasıyla güvenlik ve çevre hakkındaki zorunlu tedbirler, bölüm I-B ve II-B'de ise tavsiye niteliğinde maddeler yer almıştır. Söz konusu hükümlerin mevcut ve yeni inşa edilen gemiler için uygulanma tarihleri farklılık göstermektedir.

İlgili tarihleri ve Kod'la ilgili diğer birtakım detayları haberimizin devamında okuyabilirsiniz.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

IMO Genel Sekreteri AB’nin sera gazı emisyonları hakkındaki kararını eleştirdi

 
 

IMO Genel Sekreteri Kitack LIM, Avrupa Parlamentosu'nun uluslararası deniz taşımacılığını Avrupa Birliği Karbon Ticareti Sistem'ne (ETS – Emissions Trading System) dâhil etme kararını eleştirdi. Bu kararın uygulanmasının gemilerden kaynaklı sera gazlarını azaltmaya yönelik çabaları son derece olumsuz etkileyeceğini savunan LIM şunları kaydetti:

"Bütün ülkelerin birlikte hareket ettiği bu türden bir siyasi işbirliği, hiç kimsenin küresel topluluğun dışında kalmaması için çok önemlidir. Bölgesel veya tek taraflı alınmış bir karar, sera gazı emisyonlarını azaltmak için uluslararası platformda gösterilen çabaya zarar verir ve Paris Anlaşması'nın küresel hedefleriyle uyuşmazlık gösterir."

Devamı İçin Tıklayın

 
 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Yıllık Raporu için fotoğraf gönderimi

 
 

?Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), 2017 Yıllık Raporu çalışmalarına başladığını duyurdu ve geçen senelerde olduğu gibi üyelerinden gelecek fotoğrafları Yıllık Rapor'da kullanmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

Şirket gemisi fotoğrafları ve/veya gemiadamlarını çalışırken gösteren fotoğraflar (çok yüksek kalite/çözünürlükle) elektronik ortamdan veya posta yoluyla 3 Mart 2017 tarihinden önce gönderilebilir. Fotoğrafların gönderileceği adres bilgileri haberimizin devamında bulunmaktadır.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

MLC 2006 Sözleşmesi’ne getirilen değişiklikler yürürlüğe girdi

 
 

?Gemide terk edilme, ölüm ve uzun süreli sakatlık durumlarında gemiadamları ile ailelerini daha iyi bir koruma altına almak için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nde (MLC – Maritime Labour Convention, 2006) öngörülen yasal değişikliklerin birinci kısmı 18 Ocak 2017'de yürürlüğe girdi.

Söz konusu durumlarla karşı karşıya kalan gemiadamlarının ve ailelerinin zararının tazmini için gemi sahiplerinin yükümlülüğünde mali bir güvence sisteminin uygulanması ve bu sistemin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayacak birtakım belge ve benzeri kanıtların gemide bulundurulması zorunlu olacaktır. MLC, 2006'nın uygulandığı liman Devletleri'nin limanlarına uğrayan gemiler bu şartları yerine getirip getirmedikleriyle ilgili olarak Liman Devleti Kontrol (PSC) yetkililerince denetlenecektir.

Devamı İçin Tıklayın

 
 

CNR Avrasya Boat Show 11 – 19 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek

 
 

Dünyanın karada yapılan 2. büyük, Türkiye'nin en büyük tekne ve yat fuarı özelliği taşıyan CNR Avrasya Boat Show'un on birincisi 11-19 Şubat 2017 tarihleri arasında CNREXPO Yeşilköy'de ziyaretçileri ile buluşuyor. Kategorilerinde en iyilerinden olan mega yat, tekne ve yelkenlilerin sergilendiği, denizcilik sektörünün tüm aksesuar ve ekipmanlarının yer aldığı fuarı, yurtdışından da oldukça yoğun deniz sevdalısı ziyaret edecek olup, Odamız Fuar'da stand açacaktır.

Devamı İçin Tıklayın