• Anasayfa
  • |
  • Deniz Taşımacılığında Biyoyakıt Denemeleri Hk.

Deniz Taşımacılığında Biyoyakıt Denemeleri Hk.

Biyoyakıt Denemeleri Sonucunda CO2 Emisyonlarında %23 Azalma Elde Edildi

Kanada’da faaliyet gösteren ve dökme yük gemileri işleten bir firma, dünyada gemi makinaları üzerinde uzun süredir devam eden B100 biyodizel yakıt denemelerinin başarılı olduğunu bildirmektedir.

Montreal/Kanada merkezli firma, gemilerinde uzun zamandır sürdürdüğü B100 (%100 biyo içerikli) biyodizel yakıt denemelerinin, geleneksel deniz yakıtlarına kıyasla (Marine Gas Oil-MGO) filonun toplam yaşam döngüsündeki CO2 emisyonlarında %23’lük bir azalma elde edildiğini belirtmektedir.

Bahse konu firma, deniz taşımacılığının dekarbonizasyon sürecini desteklemek için büyük potansiyele sahip olan biyodizelin fosil yakıtlara güçlü bir alternatif olduğunun elde edilen sonuçlarla doğrulandığını ifade etmektedir.

“Canada Clean Fuels” ortaklığında ve “Sterling Fuels” işbirliğiyle gerçekleştirilen denemelerde, 14.000 ton MGO yerine %100 biyo içerikli ikinci nesil biyoyakıt kullanıldığı, altı ay boyunca 30.000 çalışma saatini kapsayan testlerin, “Transport Canada” test protokolü kapsamında, firmanın Kanada filosundaki sekiz gemisinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

B100 biyodizelin, ana ve yardımcı makinalarda test edildiği ve mevcut ekipmanlarda herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığı, emisyon azaltımlarının Kanada hükümetinin yaşam döngüsü emisyon aracı “GHGenius” aracılığıyla hesaplandığı bildirilmektedir. Çalışmalarda kullanılan Kuzey Amerika kaynaklı biyoyakıtın tamamen bitki/ağaç atıklarından üretildiği ifade edilmektedir.

Firma; “Filomuzun karbon ayak izini azaltmak, firmamız adına stratejik bir zorunluluktur. Bu denemeler, sera gazı emisyonlarımızı büyük ölçüde azaltmak için biyodizelin uygulanabilirliğini pratik ve etkili bir seçenek olarak açıkça göstermektedir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nü ve tüm ülkeleri, emisyonları azaltmada geçiş sağlayan bir çözüm olarak biyoyakıtların güvenilir etkisini tanımaya ve biyoyakıtların kullanımını teşvik eden ve arzı güvence altına alan maliyet açısından rekabetçi bir çerçeveyi desteklemeye ve uygulamaya davet ediyoruz.

Biyoyakıt seçeneği firmamızın araştırdığı birçok dekarbonizasyon stratejisinden birisidir. Alternatif yakıtların gelişimini yakından takip ederken, Ar-Ge ve yenilikçi dijital çözümlere yatırım yapmaya devam ediyoruz. Biyodizel kullanımının, deniz taşımacılığı sektöründe kısa sürede ve önemli karbon azaltımları sunarak dekarbonizasyon sürecini hızlandırabileceğinden eminiz.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Kaynak      : TradeWinds - 10.12.2021