Tamer Kıran, “11.Ulusal Gemi ve Yat Tasarımı Yarışması” Ödül Törenine katıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran, 14 Aralık 2022 Çarşamba akşamı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği tarafından organize edilen ve konusu “Yeni Nesil Koster Gemisi” olarak belirlenen, “11.Ulusal Gemi ve Yat Tasarımı Yarışması” Ödül Törenine katıldı.

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da iştirak etti.

Tamer Kıran, törende yaptığı konuşmada, gemi ve yat sektörünün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 11. gerçekleştirilen yarışmanın konusu olarak “Yeni Nesil Koster Gemisi” tasarımının seçilmiş olmasını güncel ihtiyaca cevap verme açısından çok önemli gördüğünü belirtti.

Türk Sahipli koster filosunun, gerek Karadeniz içinde Türkiye’nin ithal ve ihraç yüklerinin taşınmasında, gerekse Ege ve Akdeniz’deki yakın yol taşımacılığı söz konusu olduğunda tüm bölgenin ticaretinde önemli rol oynadığına dikkat çeken Tamer Kıran, ancak son yıllarda filonun yaşlanarak rekabetçiliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan, Koster Filosunu Yenileme Çalışmaları kapsamında son olarak Nisan 2021’de yürürlüğe konulan “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelikte” bazı değişiklikler yapıldığını belirten Tamer Kıran, 18 Haziran 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu değişiklikler ile daha uygun şartların sağlandığını hatırlattı.

Tüm bu gelişmelerin Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışmasının, sanayici ile tasarımcıyı buluşturması açısından önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Tamer Kıran, “Geçen yıllarda yarışma konusu olarak seçilen ‘Elektrikli Feribot Tasarımı’nın ülkemizin güncel ihtiyacına cevap verme açısından sektöre önemli değerler katmış olduğunu biliyoruz. Aynı katkıyı 2021’in konusu olan ‘12 Metre Altı Tekneler’de de gördük. Bu yılın konusu olan ‘Yeni Nesil Koster Gemisi’nin de sektörün önemli bir ihtiyacına yanıt vereceğine yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından ödüller dağıtıldı. Tamer Kıran ve Başaran Bayrak, ikincilik ve üçüncülük ödüllerini kazanan yarışmacılara ödüllerini verdi.

Yarışmada, Maltepe Üniversitesi mezunu Tunahan Sert ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Nedir Ymamov’un ortak çalışması “Vaquita” birinci oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Berfe Nur Ketenci, Kağan Esat Özlü, Mahircan Yıldız, Faruk Berkin Gücüyeter “Methter”isimli çalışma ile ikinci, yine Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Ahmet İzzet Kurtuluş, Rahmi Murat Dural ve Tufan Kotfar “Free Willy” isimli projeleri ile üçüncü oldu.

Tüm Sliderlar