Yunanistan Covid-19 Önlemleri

⚫ Pire Terminali: Gemi faaliyetlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Geminin varışından önce kaptandan sağlık beyanı alınmaktadır. Koronavirüs vakası bulunması durumunda uygulanması gereken prosedürler açıklanmıştır. Ulusal Sağlık Birliği rehberine göre, gemi personelinin cerrahi maske ve eldiven kullanması zorunlu olup, gemide bulunan herkesle 2 metrelik sosyal mesafeyi koruması gerekmektedir. Ekstra ücretsiz depolama günü talepleri üzerine, yüklü konteynerlerin nakledilmesi için bekleme süresini 6,5 günden daha düşük tutulmasına yönelik olarak, yüklü bu konteynerlerin terminalde daha uzun kalmaması ve boş konteyner stoklarını hatlara tahsis edilen miktarlara göre kontrol edilmemesi Pire terminali tarafından bildirilmiştir. Terminal, fiziksel temastan kaçınılması adına, teslimat talimatlarını e-posta yoluyla göndermektedir. Aynı zamanda elektronik faturalama prosedürü uygulanmaktadır. Ayrıca Sahil Güvenlik tarafından, kaptan aidatları için elektronik faturalandırma yapılmaktadır.

⚫ Selanik Terminali: Gemi faaliyetlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması ve sağlık beyanı süreçleri Pire’deki uygulamalarla aynıdır. Uzak Doğu’dan gelen ana gemiler direk olarak Selanik’e giriş yapamamaktadır. Pire, Malta, İtalya limanları üzerinden aktarma ile kargo faaliyetleri sürdürülmektedir.

⚫ Personel sıkıntısı nedeniyle gümrük işlemlerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Ülkeye girenlere 14 günlük karantina süreci uygulandığı için, Kuzey Makedonya ve diğer Balkan ülkelerine transit kargo faaliyetleri güçlükle gerçekleştirilmektedir.

⚫ Selanik Liman İdaresi (THPA) tarafından, gemi hizmet işlemleri ve manevra düzeyleri vardiya başına 2 ekip olacak şekilde azaltılmıştır. Pire’de olduğu gibi teslimat talimatları e-posta yoluyla gönderilmektedir.

⚫ Gümrük İdaresi: Fiziksel teması azaltmak ve tamamen kapanmayı önlemek adına 3 vardiya çalışmaktadır. Vardiya sistemi dahilinde gümrük çalışma saatleri, ithalat için 08:00-19:00, ihracat için 08:00-17:00 olarak devam etmektedir. Tıbbi ürünler, ülke içinde yeterli olması açısından ihracat yasağına tabi tutulmaktadır.

⚫ Karayolu Taşımacılığı: Bahsi geçen her iki terminalde de haftanın belirli günleri yoğunluk oluşmaktadır. Giriş ve çıkışlar 3 ila 5 saatlik sürelerde gerçekleşmekte olup aynı gün içerisinde teslimat mümkün olmamaktadır.

⚫ Teslimatlar: Depolar vardiya sistemiyle faaliyetlerine devam etmektedir. Bu nedenle teslimat süresi değişkenlik göstermektedir.

⚫ Römorkörler: Römorkör Denizcileri Birliği tarafından, COVID-19 nedeniyle, römorkör-gemi acenteleri-kaptanlar arasındaki belgelerin fiziksel iletiminin durdurulduğu açıklanmıştır.