Liman Devleti Kontrolü (Üye Ülkelere Ziyaretler)

Liman Devleti Kontrolü (PSC – Port State Control), gemilerde güvenliğin sağlanması, çevrenin korunması ve çalışma koşullarının belirlenmesiyle ilgili uluslararası yönetmeliklerin gözetilip gözetilmediğine karar vermede en etkili yöntemlerden biri haline gelmiştir. Güvenlik standartlarında ve rekabet koşullarında eşitliğin sağlanması için bu denetimlerin her birinin aynı doğrultuda gerçekleştirilmesi gerekir. Komisyon'un isteği üzerine Üye Devletler'in yönetimlerini ve limanlarını ziyaret eden EMSA, PSC yasa ve yönetmeliklerinin Avrupa Birliği dâhilinde uygulanıp uygulanmadığını denetler.

EMSA ilk denetimlerini 2007'de tamamlamış, ardından PSC sisteminin AB'de uygulanışı üzerine detaylı bir rapor hazırlamıştır. Bu ziyaretlerde saptanan uyumsuzlukların izlenmesi süreci de Komisyon'un talebi üzerine 2008, 2009 ve 2010 yıllarında EMSA tarafından yürütülmüştür.

EMSA, ayrıca, PSC sistemine yönelik 2009/16/AT sayılı Direktif'in etkin olarak uygulanıp uygulanmadığını gözlemlemek üzere 2012'den beri senede en az dört kez Üye Ülkeler'i ziyaret etmektedir. Direktif'in Üye Ülkeler'deki durumuyla ilgili yazılan raporda da EMSA'nın katkıları bulunmaktadır.

EMSA, PSC Direktifi'nin Norveç ve İzlanda ülkelerinde uygulanmasıyla ilgili denetimlerde Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA – European Free Trade Assosication) Denetim Makamı'na destek olmaktadır.