Deniz Ticaret Odamızının Kuruluşunun 40. Yılını Gururla Kutladık

Malumunuz Türk Denizcilik Sektörünün çatı kuruluşu İMEAK Deniz Ticaret Odamızın kuruluş yıl dönümünün denk geldiği Ağustos ayının bizler için önemi büyük. 26 Ağustos akşamı bu güzide kurumun 40. Kuruluş yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladık.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, Sivil Toplum Kuruluşları ve Denizcilik Sektörünün Temsilcileri ile Odamızın Üyeleri bir araya geldik.

Odamızı büyük bir vizyonerlikle 40 yıl önce kurarak böylesine güzel bir gece yaşamamıza vesile olanları saygıyla anıyoruz. 40 yıllık yolculukta verdikleri emeklerle, yarattıkları değerlerle Deniz Ticaret Odası’nın üyeleri ve çalışanlarıyla saygın bir aile haline getirenlere şükran ve minetlerimizi sunuyoruz.

Ağustos ayında sektörümüzü yakından ilgilendiren önemli kararların yürürlüğe konulduğunu gördük.   Bu kararlardan biri olan karayoluyla taşınan yüklerin denizyoluna aktarılmasının desteklenmesi hakkında yönetmelik 9 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yapılan düzenleme ile Türkiye limanları ile diğer ülke limanları arasında Ro-Ro, Ro-Pax gemileriyle düzenli sefer yapmak amacıyla açılacak yeni hatlarda veya mevcut hatların kapasitelerinin yüzde 50 artırılması halinde mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek verilecek. Bu kararın, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan bu bölgelere yapılacak ihracat ve ithalatımızın önündeki en büyük engellerden birisi olacak hat sorununun çözümü yönünde fayda sağlayacağını ümit ediyoruz.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM), uğraksız geçişlerle ilgili Fener ve Tahlisiye Ücret Tarifesinde,   Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de Türk boğazlarından transit geçiş yapacak gemilerden alınan sağlık resmi için uygulanacak tarifede değişiklikler yaptılar. Her iki kurumun tarifleri 7 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak.

Ayrıca,  13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile yabancı gemiadamlarının gemiye katılmaları için verilen 3 günlük vize süresi Odamız talepleri doğrultusunda 5 güne çıkarılırken, yabancı gemiadamları için liman şehri izin belgesi 5 gün olarak düzenlendi. Alınan bu kararların ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz.

Eylül ayında yurt dışında önemli bir organizasyona daha iştirak edeceğiz. Almanya’nın Hamburg kentinde 6-9 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek, dünyanın en büyük gemi inşa ve denizcilik fuarlarından biri olarak kabul edilen SMM 2022 Uluslararası Denizcilik Fuarı, makine aksamı üreticilerinden tedarikçilere, armatörlerden finans uzmanlarına kadar denizcilik sektöründen geniş bir ziyaretçi kitlesinin bir araya gelmesine vesile olacak. Çok sayıda Türk firmasının yer alacağı fuara, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetimi olarak üst düzey bir heyetle katılarak, üyelerimizin yanında olacağız. Hamburg SMM Fuarı’nın denizcilik sektörümüze katkı sağlamasını ve katılımcı Türk firmaları için başarılı geçmesini temenni ediyorum.

Eylül ayıyla birlikte balıkçılarımız yeni bir av sezonuna umutla giriyor. Zor ve meşakkatli bir sektörde rızıklarını kazanmaya çalışan balıkçılarımıza “deniziniz bereketli, ağlarınız dolu olsun” temennisiiyle, hayırlı bir sezon diliyorum.

19 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” unvanı verilmesinin yıl dönümü ve Gaziler Günü’nü, 27 Eylül’de Türk Donanmasının en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi'nin 484. yıl dönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü'nü kutlayacağız. Bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canını ortaya koymakta tereddüt etmeyen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla yad ediyorum.

Kalın sağlıcakla...