Fırtınalara rağmen rota kırmadan yolumuza devam ediyoruz

2020 yılına damgasını vuran Covid-19 salgını, maalesef gündemin ilk sıralarındaki yerini ve önemini korumaya devam ediyor. Kışın yaklaşmakta olduğu bugünlerde hastalanan insan sayısında önemli artışlar yaşanıyor. Mart ayından bu yana devam eden mücadelede endişelerimiz devam ediyor. Halen en büyük silahımız maske, fiziki mesafe ve hijyene uymak! Ancak her şeye rağmen hiç şüpheniz olmasın, daha sakin ve daha duyarlı bir duruşla bu süreci hep birlikte atlatacağız. Bir yandan salgına karşı tedbirlerimize azami özen gösterelim, diğer taraftan günlük rutinimizi maske, mesafe, temizlik kuralları dahilinde bozmamaya çalışalım. Unutmayalım, bu salgına karşı çalışmalar bütün dünyada tüm hızıyla sürüyor ve bizleri hastalıktan koruyacak aşılar ufukta göründü.

Pandeminin yanı sıra dünyadaki siyasi, ekonomik, ideolojik ve askeri çatışmaların çok önemli bir kısmı da çevremizde cereyan ediyor. Ülkemiz bir yandan salgın hastalık, diğer yandan Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Irak’ta, Suriye’de mücadelesini sürdürüyor, kardeş Azerbaycan’ın Karabağ meselesine tam destek veriyor. Çevremizdeki olumsuz gelişmelere rağmen geleceği parlak ülkeler arasında gösterilmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner liderliğinde, savunma, güvenlik, enerji ve dijitalleşme alanlarında “yerli ve milli teknoloji” hamlesi hız kazanmış durumda. İHA ve SİHA’larımıza tüm dünyadan övgüler geliyor. Türkiye’nin yerli ve elektrikli yeni nesil otomobilinin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Sondaj gemilerimizle yaptığımız taramalar sonucunda Karadeniz’de önemli doğalgaz rezervleri keşfettik. Bu keşif, en büyük cari açık kalemlerimizden enerji harcamalarımıza şüphesiz müspet katkı sağlayacak. Tüm bu çalışmalarımızı dijitalleşmede yerli yazılım ve donanımlarla da taçlandırmak için çabalarımız tüm hızıyla sürüyor.

Denizcilik sektörümüz de bu süreçte ülkemiz ve milletimizin refahı için büyük bir gayretle çalışıyor. Limanlarımızda operasyonlar kesintisiz devam ediyor, tersanelerimiz siparişlerini yerine getirmeye çalışıyor. Tüm bu gayret ve çabaların takdire şayan olduğunu ifade etmek istiyorum.

Oda olarak faaliyetlerimizi aksatmadan yerine getirmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay 16 Ekim’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürümüz Sayın Halil Yıldız’ı Ankara’da ziyaret ederek, sektör sorunlarını iletme fırsatını bulduk. Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. 7 Ekim’de Kıyı Emniyeti Genel Müdürümüz Sayın Durmuş Ünüvar ve yardımcılarının katılımıyla video konferans yöntemiyle bir toplantı yaptık. Toplantıda üyelerimiz, gemi kurtarma konularında Sayın Genel Müdürümüz ve ekibinden ilk elden önemli bilgi sahibi oldular. Gerçekten üyelerimizin fevkalade mutlu oldukları ve faydalandıkları bir toplantı gerçekleştirdik. Meslek komitelerimiz videokonferans yöntemiyle çalışmalarını sürdürüyorlar.

Yönetim Kurulumuz tarafından, İMEAK DTO Meclis AB ve Dış İlişkiler Komisyonu’nca, Afrika ülkeleri ile eğitim işbirliği çalışmaları, Afrika ülkelerine teknoloji transferi sağlanması, balıkçılık faaliyetleri, tersaneler ve diğer sektör işbirliklerini geliştirmek ve bu konularda çalışmalar yürütmek maksadıyla “Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu” (TADEG) kurulmasına karar verildi. Bu kapsamda ilk çalışma olarak Kasım ayında Senegal Büyükelçimiz Sayın Ahmet Kavas ile uzaktan görüntülü sistem üzerinden toplantı gerçekleştirilecek.

Kasım ayının en dikkatle takip edilen ve sonucu merakla beklenen olayı şüphesiz ABD başkanlık seçimi olacak. 3 Kasım’da yapılacak seçimler için Başkan Donald Trump ile rakibi Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Joe Biden arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Trump veya Biden'dan hangisinin başkan seçileceği, küresel ekonomi ve politik sisteme ne tür etkileri olacağı tüm dünyada en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Son yıllarda ilişkilerimizde inişli çıkışlı bir grafik yaşansa da, iki ülke birbirinin çok önemli müttefiki... Seçimi kim kazanırsa kazansın, mutlaka ülkemizi yakından ilgilendiren sonuçları olacağı kesin gözüküyor.

10 Kasım’da, bağımsızlığımızı kazandığımız kurtuluş mücadelemizin lideri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, aramızdan ayrılışının 82. yıldönümünde anacağız. Sonsuza kadar gönlümüzde yaşayacak, ilke ve inkılapları bizlere rehber olmaya devam edecek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölüm yıldönümünde saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.

Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Millet Mekteplerinin Baş Öğretmenliğini” kabul ettiği 24 Kasım’ı (1928) Öğretmenler Günü olarak kutluyoruz. Denizcilik camiası adına öğretmenlerimize şükran ve saygılarımı sunuyorum. Geleceğimizin mimarı tüm öğretmenlerimizin bu önemli gününü kutluyor, emekli öğretmenlerimize sağlıklı ve huzurlu günler diliyor, vefat eden ve şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.

Kalın sağlıcakla…