Keyifli seyirler…

Mayıs ayı bizim için tam anlamıyla keyifli bir seyir gibiydi. Dolu dolu, hareketli, gururlandığımız, göğsümüzün kabardığı bir ayı geride bıraktık. Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum; sağlık, mutluluk ve barış içerisinde yaşayacağımız bir dünya temenni ediyorum.
Dediğim gibi çok hareketli bir ayı geride bıraktık… Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı çalışma arkadaşımız Şadan Kaptanoğlu, dünyadaki denizcilik sektörünün önemli kurumlarından biri olan BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Başkanı oldu. 123 ülkenin önde gelen armatör, broker ve acentelerinin üyesi olduğu 114 yaşındaki konseyin dümenine ilk defa bir kadın ve ilk defa bir Türk geçti. Şadan Kaptanoğlu, Atina’da gerçekleştirilen bir törenle Başkanlık Nişanını Yunanlı Armatör Anastasios Papagiannopoulos’dan devraldı. Biz de, Oda yönetimi olarak bu tarihi ana tanıklık ettik. Arkadaşımızın bu işin üstesinden geleceğini biliyoruz, bizlerin de her zaman yanında olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Kendisini yürekten kutluyor, başarılar diliyoruz.
Bildiğiniz gibi bu sene Büyük Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkışının yüzüncü yılıydı. 13 Kasım 1918’de bir İngiliz zırhlısından İstanbul Boğazı’nın girişine atılan demir, basit bir çıpadan ibaret değildi. 465 sene bir cihan imparatorluğuna başkentlik yapmış İstanbul’a atılan o çıpa Anadolu’nun da ayağına vurulan bir prangaydı. Yaklaşık altı ay sonra 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan kalkan Bandırma Vapuru demir alırken, aslında Anadolu’nun ayağındaki bu prangaları sökmek için ilk adımı atmış olacaktı.
16 Mayıs 1919’da o zamanki ismi Pandarme olan Bandırma Vapuru, 58 yolcusu 21 kişilik mürettebatıyla İstanbul’dan ayrıldığında Mustafa Kemal’in aklında Türkiye’yi bağımsızlığa götürecek rota belli idi. İngiliz takibinde geçen zor bir deniz yolcuğundan sonra Kaptan İsmail Hakkı Durusu salimen Bandırma’yı Samsun’a yanaştırır, tarih 19 Mayıs 1919’dur. Bir milletin yeniden küllerinden doğduğu tarihtir bu tarih… Bizler ne Mustafa Kemal Atatürk ve onunla beraber Samsun’a çıkan silah arkadaşlarını, ne bu kahramanca yolculuğu başarı ile yöneten İsmail Hakkı Durusu ve tayfası olan denizcileri unuttuk. Tıpkı Kurtuluş Savaşımızda mücadele eden kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi unutmadığımız gibi. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarına ve şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.
Denizcilik sektörümüzü uluslararası platformlarda tanıtmaya ve dünya denizcileri ile bir araya gelmeye devam ediyoruz. 4-7 Haziran’da Norveç’te gerçekleşecek olan Nor-Shipping Fuarı’nı önemsiyoruz ve Oda olarak her türlü katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Nor-Shipping Fuarı özellikle gemi inşa sektörümüz için çok önemli bir mecra. İşbirliklerimizin daha da güçlenmesi ve ortak yeni projelere imza atmak için bu fuarı önemsiyoruz. Aynı zamanda sektörümüzün tanıtımına yönelik İngilizce hazırlanan Deniz Ticareti Dergisi de fuar boyunca dağıtılacaktır. Şimdiden katılımcı kurum ve kuruluşlarımıza başarılı bir fuar geçirmelerini temenni ediyorum.
Turizm sezonu açıldı… Yani diğer bir değişle palamarları çözdük. Öncelikle deniz turizm alanında faaliyet yürüten üyelerimizin bu sezon beklentileri karşılanır, bol ve bereketli kazançlar sağlarlar. Bu arada firmalarımıza da çok önemli görevler düşüyor. Öncelikle her bir üyemizin, ülkemizin bir elçisi olduğu unutulmamalı.
Kaliteden asla taviz vermemeliyiz. Kalite müşteri memnuniyetidir. İstikrarlı bir politika belirlersek; “Seneye acaba müşteri gelir mi?” kaygısını da yaşamamış oluruz. Bir diğer konu ise çevre... Bizim en hassas olduğumuz konulardan biri. Bu konuda da üyelerimizin azami hassasiyeti göstereceklerinden hiç şüphemiz yok.
Gerçekten mayıs ayı bizim için keyifli idi, uçsuz bucaksız enginliklerde yelken açıp seyir yapmak gibiydi. Denizci kadirşinastır, yapılan fedakarlıkları asla unutmaz. Denizde her şey kayıt altındadır. Bu ülke için, bu sektör için kim emek vermişse, saygı ve minnetle anıyor, ölmüşlere de Allahtan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun. Allah selamet versin…