Dünyanın Sıcak Gündemine Paralel Deniz Ticaretinin Önündeki Handikaplara Dikkat Etmek Gerekiyor

 

Kış mevsiminin en zor aylarını geride bırakırken, baharın müjdecisi Mart ayı geldi ve havalar ısınmaya başladı. Eskiler, “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” derler ama küresel ısınma o kadar etkili ki artık mevsimlerin şartlarına uymayan yüksek sıcaklıklara şahit oluyoruz.

Havalara paralel Dünyanın gündemi de sıcak geçmeye devam ediyor. Kuzey komşularımız Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 3. yılına girdi. Şu an için her ne kadar savaşın yönü Rusya’nın lehine doğru gelişiyor görünse de akıbeti meçhul…

Orta Doğu’da, İsrail’in, Gazze’ye 7 Ekim'de başlattığı saldırılar, geride on binlerce ölü ve yaralı, milyonlarca yerinden edilmiş kişi ve harabeye dönmüş bir Filistin şehri bıraktı. Tarafsız uzmanlarca,  yakın tarihin en tahrip edici, en kanlı ve en ölümcül saldırıları olarak tanımlanan saldırılar, dünyanın kahir ekseriyetinden gelen tepkilere rağmen sonlanmıyor, bir türlü ateşkes sağlanamıyor. Bu savaşa bağlı dünyanın en önemli su yollarından Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yönelik saldırılara karşı Batılı ülkelerin aldığı önlemler de pek işe yaramazken, müdahalelere rağmen durumun kontrol altına alınamadığını izliyoruz.     

Gazze’de yaşananlar ve bunun Orta Doğu’daki jeopolitik yansımaları 2024 yılında küresel ekonominin gidişatını belirlemede en önemli unsurlardan birisi olacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Hem zaman hem maliyet açısından arz yönlü sıkıntı yaratan bu durum, Avrupa’da bazı büyük üreticilerin üretimlerinde aksamalara yol açmaya başladı, bölgede taşımacılık maliyetleri yükseldi. Kızıldeniz’de yaşanan gelişmelerin tedarik zincirinde yarattığı sorun, küresel ekonominin oldukça yavaş bir büyüme temposunda olması nedeniyle henüz çok vahim bir noktada değil ama aşılamaması halinde çok daha olumsuz etki yaratma potansiyeli bulunduğuna dikkat çekmemiz gerekiyor.

Şubat ayında yağ ve yakıt ikmali konusunda üyelerimizi yakından ilgilendiren bir gelişme oldu. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce, 6 Şubat’ta önemli bir genelge yayımlandı. Sektörden gelen talep doğrultusunda Odamızın yoğun girişimleri sonucunda yayımlanan genelge, ülkemiz karasularından transit geçiş yapan gemilere ihrakiye teslimlerinde son dönemde ortaya çıkan sorunlara çözüm getirdiğini görüyoruz. Uygulamadaki aksaklıkları yakından takip etmekle birlikte sektörümüzün önemli bir sorununa çözüm getiren bu genelgeyle ilgili olarak başta Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat olmak üzere Gümrükler Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.

15 Şubat Perşembe sabahı Marmara Denizi’nde bir geminin battığına dair haberi de büyük bir üzüntüyle öğrendik. Geçen süreçte geminin sahibinin de aralarında bulunduğu 6 kişilik mürettebatı arama çalışmalarında 2 denizcinin naaşına ulaşılırken, diğerleri için umutlarımız maalesef tükeniyor.  Farklı kurumlardan çok sayıda personelle sürdürülen arama çalışmaları yazının kaleme alındığı an itibarıyla devam ediyor olsa da umutla beklediğimiz mucizenin henüz gerçekleşmemiş olmasının acısını yüreklerimizde hissediyoruz.  Kazada hayatını kaybeden denizcilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yüce rabbimden benzer bir kazanın tekrarından ve her türlü afetten hepimizi korumasını niyaz ediyorum. 

Mart ayında 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünü kutlayacağız. Büyük bir inançla kazanılan zaferin yıldönümü vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve büyük fedakârlıklarla bizlere bugünümüzü kazandıran şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Yine bu ay maneviyatın, sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma duygularının yoğun şekilde yaşandığı Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk oruç için 1O Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılacak. Güzelliklerle dolu olan bu rahmet ve mağfiret ayının kalplerimizden sevgiyi, sofralarımızdan bereketi, evlerimizden huzur ve saadeti eksik etmemesini, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Kalın sağlıcakla…

Başkan'ın Mesajı