• Anasayfa
  • |
  • 2017’de çevreye duyarlı denizcilikle ilgili öne çıkan gelişmeler

2017’de çevreye duyarlı denizcilikle ilgili öne çıkan gelişmeler

2017'nin sonuna yaklaşırken deniz çevresinin korunması ile ilgili önemli gelişmelere bakıldığında; Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesi, denizciliğin AB ETS'ye dahil edilmesi ve elektrik kullanımı ile karbonsuzlaşmaya yönelik girişimlerin denizcilik sektöründe bu sene öne çıkan konular olduğu görülmektedir.

BWM Sözleşmesi & MEPC 71

BWM (Ballast Water Management) Sözleşmesi'nin uygulanmasına ilişkin önemli kararların alındığı ve çevre ile ilgili diğer konuların da tartışıldığı MEPC 71. Oturumu Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleştirildi.

MEPC 71'de, BWM Sözleşmesi'nin B-3 Kuralı'ndaki değişiklikler ve D-2 gereklilikleri ile ilgili yeni bir plan oluşturulması kabul edildi. Söz konusu değişiklikler, gemilerde balast suyu arıtma sistemi kurma zorunluluğunu sözleşmenin yürürlüğe girmesinden 2 yıl sonraya ertelemekte olup, IOPP yenileme sörveyi tarihlerine bağlı olarak gemilere balast suyu arıtma teçhizi için 2 ila 7 yıl zaman vermektedir.

Şimdi sektör, 2018 yılı Nisan ayında gerçekleştirilecek olan ve henüz karara bağlanmamış olan konuların tartışılacağı MEPC 72 toplantısını bekliyor. IMO'nun 2018 yılı takviminde; BWM Sözleşmesi'ne ilişkin taslak değişiklikler, yeni kılavuzlar ve çeşitli konulardaki öneriler yer almaktadır.

Denizcilik AB ETS'ye dahil edildi

Kasım ayında AB, ETS'nin (Emissions Trading System) 2020 yılı sonrasında yeniden değerlendirilmesi amacıyla geçici bir anlaşma sağladı. Bu anlaşma ile IMO'ya, gemilerden kaynaklanan emisyonların azaltılması amacıyla 2018 yılı Nisan ayında bir ön strateji ve 2023'te bir nihai strateji kabul etmesi için zaman tanınmaktadır.

IMO müzakerecilerinin CO2 stratejisinde yeterli gelişmeyi kaydememesi halinde, denizcilik sektörü 2023 yılına kadar AB Emisyon Ticaret Sistemi'ne dahil edilecektir.

COP 23 & Denizcilik

Denizcilik sektöründe karbonsuzlaşma ile ilgili bir uygulama planı oluşturulması amacıyla; COP 23 "Hedef 1,5 C: Küresel Denizcilik Uygulama Planı" zirvesinde, sektörden 150-200 temsilci ile UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) temsilcileri bir araya geldi. Zirve 13 Kasım 2017'de Bonn'da düzenlendi.

Tek Gezegen Zirvesi

12 Aralık 2017'de Paris'te düzenlenen Tek Gezegen Zirvesi'nde; İngiltere, Fransa, Danimarka, Almanya, Kanada, Marshall Adaları, Şili ve Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu 35 ülke, 2050 yılına kadar sıfır emisyon sağlanması hedefiyle sektörün denizcilik kaynaklı CO2 emisyonlarını sınırlandırmayı kabul etmesi gerektiğine ilişkin bildiriyi imzaladı.

Çin ilk elektrikli gemiyi suya indirdi

Pearl Nehri çevresinde işletilmesi planlanan 2000 metrik ton ağırlığındaki dünyanın ilk tam elektrikli kargo gemisi Çin'in Guangzhou şehrinde suya indirildi.

Dünyanın ilk yüzen rüzgar santrali devrede

İskoçya'da Hywind isimli dünyanın ilk yüzen rüzgar santrali elektrik üretmeye başladı.

CMA CGM mega konteyner gemilerini LNG ile çalıştıracağını açıkladı

Kasım ayında CMA CGM şirketi, 22.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerini LNG ile çalıştırılacak şekilde donatacağını açıkladı. Bu değişiklikle birlikte şirket; CO2 emisyonlarında % 25, kükürt emisyonlarında % 99, ince partiküllerde % 99 ve azot oksit emisyonlarında % 85 düşüş öngörmektedir.

Fransa, Almanya ve Malta LNG kullanımını teşvik ediyor

  • Fransa, gemilerin LNG kullanmaları için uygun altyapıyı oluşturmaları konusunda limanları teşvik etmektedir.
  • Almanya açık denizlerdeki gemilerin LNG'ye geçişini teşvik etmektedir.
  • Malta LNG'nin denizcilik yakıtı olarak potansiyelini araştırmaktadır.

Yara Birkeland 

Mayıs ayında, dünyanın ilk mürettebatsız ve balastsız ticari gemisinin üretileceği açıklandı. Yara Birkeland isimli gemi ilk etapta 2018'in ikinci yarısında mürettebatla demir alacak ve 2019'da uzaktan operasyonla yönetime geçecek olup, 2020 itibariyle tam otonom olarak faaliyet göstermesi beklenmektedir.

Baltık Denizi için Sürdürülebilir Mavi Büyüme Ajandası

Avrupa Komisyonu "Baltık Denizi Bölgesinde Sürdürülebilir Mavi Büyüme Ajandası için bir Uygulama Stratejisi" başlıklı bir rapor yayınladı.

BM okyanuslardaki plastiklere savaş açtı

Birleşmiş Milletler, deniz çöplerinin ana kaynaklarını bertaraf etmek amacıyla benzersiz bir küresel kampanya başlattı.

 

Kaynak: www.green4sea.com