• Anasayfa
  • |
  • Dünya Filosunun Küçük Bir Kısmı Scrubber’ları Kullanacak

Dünya Filosunun Küçük Bir Kısmı Scrubber’ları Kullanacak

Dünya Filosunun Küçük Bir Kısmı Scrubber'ları Kullanacak

Son aylarda, Scrubber'lar için fazla miktarda alım talebi olduğuna dair çok sayıda rapor vardır. Bununla birlikte, 1 Ocak 2020 tarihinde, Scrubber'lar ile donatılmış gemilerin sayısı, tahminlere göre dünya filosunun sadece küçük bir yüzdesini temsil edecektir.

Deniz taşımacılığı, liman ve bunker sektörleri Uluslararası Denizcilik Örgütü(IMO)'nden yeni kükürt limiti düzenlemesini beklediğinden dolayı, kaç tane geminin Scrubber ile donatılacağı konusunda pek çok tahmin bulunmaktadır.

En Az Tercih Edilen Seçenek Olarak Scrubber'lar

Bağımsız risk yönetimi organizasyonu ve sınıflandırma topluluğu olan Lloyd's Register'da Hong Kong ve Tayvan Bölgesi Deniz ve Açık Deniz Bölge Müdürü Sn. James FORSDYKE'ye göre; Scrubber'lar için talep ciddi bir şekilde artmış ve bazı gemi kiralayanlar, scrubber'ların kontratlı gemilere takılmasını talep etmeye başlamıştır.

Ancak Lloyd's Register'a göre, Scrubbler'lar, Armatörlerin 2020 kükürt limiti düzenlemesine uymaları için tercih edilen seçenekler içerisinde en sonuncusu olacak.

Sn. FORSDYKE, "Scrubber'ların temin edilme hızı ne olursa olsun, bu durum geriye kalan 18 ayda küresel ticaret filosunun ana çözümü olamayacak bir fiziksel imkansızlıktır" dedi ve "Tüm kuru havuzlar şu anda gemilerle dolu olsa ve 2020'ye kadar hiç durmadan Scrubber'ları tesis ediyor olsa bile sonuçta, hala çok küçük bir oran olarak kalacaktır. Scrubber'ları tercih eden kişiler, 1 Ocak 2020'de azınlık olacak" diye ekledi.

Alım Miktarı, Ana Esasları Değiştirmeyecek

Dünya filosunda aktif olarak sınıflandırılan ortalama 90.000 gemiden yaklaşık 50.000-60.000'i uluslararası ticarete giriyor ve yeni kükürt düzenlemesi kapsamında bulunuyor. Dünyanın en büyük gemi trafiği ve entegre nakliye hizmetleri araştırmacısı Clarkson'dan gelen son rakamlar (21 Haziran 2018), şu anda sadece 600 Scrubber'ın kurulduğunu gösteriyor. Sn. FORSDYKE'e göre, 2020 yılına kadar en fazla 3000 Scrubber'ın kurulacağını değerlendirmek, iyimser bir tahmin olacaktır.

Sn. FORSDYKE, "Talebin artmaya devam edeceği, ancak dünya filosu çoğunluğunun uyum sağlama yönteminin temellerini değiştirecek kadar yeterli olmayacağını düşünüyorum" diye belirtti.

Morgan Stanley: Cazip Geri Ödeme Süresine Rağmen Az Scrubber Temini

ABD Yatırım Bankası Morgan Stanley'in son zamanlardaki bir araştırma raporunda, Scrubber alımları, yatırımın giderek daha cazip geri ödeme süreleriyle bile beklenenden daha az bir hale geldi.

Morgan Stanley'deki Hisse Analisti Sn. Martjin RATS, "Gemi yakıtı talebinin yaklaşık %3'ünü oluşturan yolcu gemileri dışında, gemi donatanları, Scrubber'ların kurulumundan ziyade, uygun yakıtlar tercihini büyük ölçüde dile getirdi," şeklinde açıkladı.

Sn. RATS, "Mevcut noktada, Scrubber'lar için geri ödeme süreleri çok cazip görünüyor ve fiyatlar beklendiği gibi hareket ederse daha da düşecektir. Ancak, gemi başına 5 milyona varan bir maliyetle, bir Scrubber'ı kurmak, son birkaç yıldır zorlu finansal koşulları yaşayan ve IMO'nun balast su arıtma kuralları ile ilgili ek maliyetlerle karşı karşıya olan bir endüstri için, oldukça pahalı olabilir," dedi.

Deniz ve enerji teknoloji grubu Wartsila tarafından hazırlanan araştırma raporunda ise, 2020 yılının Ocak ayı sonuna kadar 2.000-3.000 Scrubber kurmanın mümkün olacağı tahmin ediliyor. Raporda, Morgan Stanley'in Capital Goods ekibi, 2020 yılına kadar 60.000 gemiden (ticari filo)  oluşan bir filoda toplam 1.200 Scrubber'ın kurulacağını öngörmekte ve bir Scrubber'ın geri ödeme süresinin gelecekte, bir yıldan daha az bir süreye düşeceğini beklemektedir.

 

Kaynak: http://portfolio.cpl.co.uk/BIMCO/201809/scrubbers-uptake/