• Anasayfa
  • |
  • Gemilerden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması- Kısa Vadeli Tedbirlerin Görüşülmesi

Gemilerden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması- Kısa Vadeli Tedbirlerin Görüşülmesi

COVID-19 pandemisi deniz çevresi ile ilgili önemli toplantılarının ertelenmesine neden olmuş, denizcilik sektörünü gemi personeli değişimi gibi diğer acil konulara odaklanmaya zorlamıştır. Ancak Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO) bu süreçte de gemilerden kaynaklanan sera gazı (Green House Gases-GHG) emisyonlarının azaltılması konusundaki kararlı tutumunu devam ettirmektedir. Gemilerden kaynaklanan GHG emisyonlarının azaltılmasına ilişkin Başlangıç Stratejisi’nin uygulanmasını hızlandırmak adına IMO tarafından, kısa vadeli tedbirler üzerine 6-10 Temmuz 2020 tarihleri arasında sanal (resmi olmayan) ortamda bir ön hazırlık görüşme oturumu düzenlenmektedir.

Bahse konu sanal oturumun, IMO ile istişare halinde olan tüm IMO Üye Devletleri ve uluslararası kuruluşlar için, gemilerin karbon yoğunluğunu azaltmak amacıyla çeşitli teknik ve operasyonel teklifler hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve güncellenmiş bilgileri paylaşmak için bir platform sağlayacağı düşünülmektedir. Bu tekliflerin devletler üzerindeki etkilerini değerlendirmeye yönelik görüşlerin de paylaşılması beklenmektedir. 

Görüşmelerin sanal ortamda gerçekleştirilmesi nedeniyle, oturum sonrasında herhangi bir karar alınmayacağı, Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik Oturumlararası Çalışma Grubu’nun 7. toplantısı (ISWG-GHG 7) ve Deniz Çevre Koruma Komitesi (MEPC 75) 75’inci dönem toplantısı sırasında yapılacak müzakerelerin öncesinde paydaşlar arasındaki diyalogu güçlendirmesi beklenmektedir. Pandemi nedeniyle ertelenen ISWG-GHG 7 ve MEPC 75 toplantılarının bu sene sonlarına doğru gerçekleştirileceği ümit edilmektedir.

Kaynak      : IMO Media Center-02.07.2020