• Anasayfa
  • |
  • IMO, Denizcilik Sektöründeki Geleceğin Kadın Liderleri için Toplumsal Cinsiyet Çeşitliliğini Teşvik Ediyor

IMO, Denizcilik Sektöründeki Geleceğin Kadın Liderleri için Toplumsal Cinsiyet Çeşitliliğini Teşvik Ediyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO), “Denizcilik Sektöründe Kadınlar (Women in Maritime)” programı SheEO liderlik programına katılmaları için gelişmekte olan ülkelerdeki kadınları destekleyecektir.

IMO, denizcilik sektöründeki toplumsal cinsiyet çeşitliliğini desteklemeye yönelik devam eden çalışmasının parçası olarak, yeni denizcilik sektörü liderlik programını takip edebilmeleri için gelişmekte olan ülkelerdeki çok sayıda kadına destek olacaktır.

Söz konusu girişim, 23 Kasım 2020 tarihinde “Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik: İş Planı (Diversity and Sustainability: The Business Case)” temasını tartışmak için deniz uzmanlarını sanal ortamda bir araya getiren ilk Maritime SheEO konferansı sırasında ilan edilmiştir. Maritime SheEO, yeni nesil kadın denizcilik sektörü liderlerini yetiştirmek için çalışmaktadır.

Açılış oturumunda konuşan IMO Genel Sekreteri Sayın Kitack LIM, kadın temsilinin ve çeşitliliğinin hem denizcilik sektöründe, hem de diğer sektörlerdeki önemini vurgulamıştır. Sayın Kitack LIM, “Kadınların güçlenmesi tüm dünya genelinde gelişen ekonomilere ivme kazandırmakta, büyüme ve kalkınmayı teşvik etmekte ve küresel denizcilik topluluğunda ve diğer sektörlerde çalışan herkese fayda sağlamaktadır.”  şeklinde açıklama yapmıştır.

Söz konusu konferans, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda var olan uçurumun etkisinin artık göz ardı edilemez olduğu bir dönemde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, COVID-19 salgınının uzun yıllardan beri var olan eşitsizlikleri daha da kötü bir hale getirdiğini ve onlarca yıllık elde edilen ortak çabanın kazanımlarını durdurmaya veya tersine çevirmeye yönelik bir tehdit olduğunu göstermektedir. Söz konusu salgının 47 milyondan fazla kadını ve genç kızı açlık sınırının altına iteceği paylaşılan veriler ile ortaya konmaktadır. Ayrıca, sokağa çıkma yasakları sebebiyle dünyada kadına yönelik şiddet raporlarının arttığına ve kadınların zorlu koşulların hüküm sürdüğü iş sektörlerinde daha çok çalışmaya maruz kaldıkları için erkeklere oranla geçim kaynaklarını daha hızlı kaybettiğine tanık olmaktayız. Söz konusu durumu tersine çevirmek Birleşmiş Milletler (United Nations-UN) ve Birleşmiş Milletler’in bir kurumu olan IMO için önceliklidir. 

The Maritime SheEO liderlik hızlandırıcı programı, deniz taşımacılığındaki karar alma sürecinde kadınların da yer alabilmeleri için kadınların liderlik donanımlarını artırmayı amaçlamaktadır. IMO’nun Denizcilik Sektöründe Kadınlar programının temsilcisi Sayın Helen BUNI, IMO sponsorluğunun, eğitim, danışmanlık ve ağ oluşturma (networking) fırsatlarını kapsayan liderlik programından yararlanmak için devlet kademelerinden seçilen kadınlara olanak sağlayacağını ifade etmiştir. IMO’nun hedefleri ile uyumlu bu durum, denizcilik sektörünü ileriye taşımaya yardımcı olmakta ve siyasi, ekonomik ve kamusal hayattaki tüm karar alma düzeylerindeki liderlikler için kadınların tam ve etkili katılımını ve fırsat eşitliğini sağlamaktadır. Söz konusu program, IMO’nun her yıl kadın katılımcılara sponsor olduğu üst-düzey teknik eğitim kurslarına yönelik erişimi sağlayacaktır.  Denizcilik Sektöründe Kadınlar programı, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi (Agenda for Sustainable Development) ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinde (Sustainable Development Goals-SDGs) yer alan özellikle 5 Numaralı “toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak ve tüm kadın ve genç kızları güçlendirmek (achieve gender equality and empower all women and girls)” hedefinin başarılması için üye devletlere yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Söz konusu liderlik programının 8 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan Dünya Kadınlar Günü’nde (International Women's Day - IWD) başlatılması beklenmektedir. 2021 Dünya Kadınlar Günü, COVID-19 salgını sonrası toparlanma sürecinde ve daha eşitlikçi bir geleceğin oluşturulmasında tüm dünyadaki kadınların ve genç kızların muazzam çabalarına ithafen “Liderlikte Kadın: COVID-19 salgını dünyasında eşit bir geleceği başarmak (Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world)” teması ile kutlanacaktır.

IMO Genel Sekreteri Sayın Kitack LIM, “Süreci kapsayıcı, eşit ve sürdürülebilir olarak yeniden inşa etmek ve dayanıklılığın ve iyileşmenin merkezinde yer alan kadınların liderliklerini ve katkılarını ortaya koymak için yaşadığımız krizden ortaya çıkan fırsatı iyi kullanmalıyız. Ayrıca, denizcilik sektöründe emek sarf eden herkes, bu sektörün merkezindedir. Toplumsal cinsiyet ayrımına karşı tüm yeteneklere fırsat yaratarak sektörü yönettiğimizden emin olmalıyız.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Dünya Denizcilik Üniversitesi (World Maritime University –WMU) Rektörü Sayın Dr. Cleopatra DOUMBIA-HENRY ve IMO Uluslararası Deniz Hukuku Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Kabul Görevlisi (International Maritime Law Institute - IMLI) Sayın Elda BELJA, kadınların güçlendirilmesi ve eşitliğinin sağlanmasına ilişkin eğitim ve öğretimin önemini vurgulamıştır. Eğitim fırsatları, kadınların tam ve etkili katılımını ve tüm karar alma seviyelerindeki fırsat eşitliğini sağlamak açısından önemlidir. IMLI, yüksek lisans seviyesindeki kurslarındaki kontenjanın %50'sini kadınlar için ayırırken, 1.000’den fazla kadın ise WMU’dan mezun olmaktadır.

Konferansta yer alan diğer konuşmacılar kariyer rolleri hakkında kalıplaşmış yargılar, COVID-19 salgınının kadınların katılımına etkisi, yeni teknoloji ve dijitalleşme, COVID-19 sonrasındaki iş modelleri, paydaşların işbirlikleri, denizcilik alanındaki genç uzmanların katkıları, dünya genelinde kadınların liderliği gibi denizcilik sektörü ile ilgili bir dizi konuyu ele almışlardır. Söz konusu etkinlik, denizcilik sektöründe toplumsal cinsiyet çeşitliğini desteklemeye yönelik çalışmalar yapan Maritime SheEO kuruluşu tarafından organize edilmiş ve etkinliğe dünya genelinde 70 ülkeden 1500 kadın katılımcı iştirak etmiştir.

Denizcilik Sektöründe Kadınlar –IMO’nun toplumsal cinsiyet programı.

IMO, 1988 yılında toplumsal cinsiyet programı faaliyete başladığından bu yana, kadınlara burslar verilmesi gibi farklı girişimler aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini desteklemektedir. Söz konusu burslar; gelişmekte olan ülkelerdeki deniz sektöründe yer alan kadınların üst düzey teknik eğitime ulaşmasını kolaylaştırmaya, denizci idarelerinde, liman ve deniz eğitimi enstitülerinde kariyerlerini geliştirmeye yönelik fırsatlar için seçilen ve belirlenen kadınlara alan oluşturmaya ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde denizci topluluklarında profesyonel kadınların yer almalarını kolaylaştırmaya yöneliktir.

“Eğitim-Görünürlük-Farkında Olma” sloganı kapsamında, IMO, kilit denizci paydaşları olarak kadınların katkılarını sahiplenmeye yönelik stratejik bir yaklaşımı benimsemektedir. Farkındalığı artırmak önemlidir ve buna ilişkin örnekler arasında Turning the Tide filmi, Sosyal Medya Duvarı ve #MaritimeWomenPhotoShare etiketiyle denizcilik sektöründe kadın fotoğraf galerisi yer almaktadır.

IMO denizcilik sektöründe yer alan kadınları #MaritimeWomenPhotoShare etiketini kullanarak iş yerlerinde çekmiş oldukları fotoğraflarını paylaşmaya davet etmektedir. Buradaki amaç denizcilik sektöründeki görevlere ilişkin cinsiyet çeşitliliğini ortaya koyarak kariyerlerine denizcilik sektöründe başlamayı düşünen genç kadınların ilham almasını sağlamaktır.

2019 Dünya Denizcilik Günü'nün sonrasını inşa etmek.

2019 yılında Dünya Denizcilik Günü’nde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine dair farkındalığı artırmak ve tüm dünyada denizcilik sektöründe yer alan kadınların katkılarına ilişkin önemin vurgulanması için “Denizcilik Topluluğunda Kadınların Güçlendirilmesi” (Empowering Women in the Maritime Community)” teması belirlenmiştir.

Ayrıca 2019 yılında IMO Meclisi, kadına yönelik engellerin ortadan kalktığı bir dünya yaratmak ve denizcilik sektörü aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için önümüzdeki yıllarda daha kararlı adımların atılabilmesi doğrultusunda bir karar almıştır.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye  https://www.imo.org/en/OurWork/TechnicalCooperation/Pages/WomenInMaritime.aspx internet adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Kaynak      : IMO Media Center – 14.12.2020