• Anasayfa
  • |
  • Küresel Biyoçeşitlilik Projesinin Yeni Dönüm Noktalarından Geçmesi Hk.

Küresel Biyoçeşitlilik Projesinin Yeni Dönüm Noktalarından Geçmesi Hk.

Deniz biyolojik çeşitliliği, istilacı su türlerinin tehdidi altındadır. IMO bu tehdide karşı mücadele etmek ve soruna çözüm bulmak için bir proje yürütmektedir. Bu proje, Endonezya ve Meksika’nın, oluşuma katılmak için ulusal görev unsurlarını oluşturmasıyla ana dönüm noktasını geçmiştir.

GloFouling Partnerships projesi, Küresel Çevre Fonu (Global Environment Facility-GEF), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme-UNDP) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO) arasında ortak bir girişimdir. Bahse konu girişim, gelişmekte olan ülkelere, gemilerin gövdelerinde ve diğer deniz yapılarında biyolojik kirlenme yoluyla gelen istilacı su türleriyle mücadele konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

IMO, sorunun teknik yönlerini ve ülkelerin GloFouling ile bağlantı kurma konusundaki kendi ulusal düzenlemelerini ele almak için (2019) Ekim ayı boyunca Endonezya ve Meksika'da çalıştaylar düzenlemiştir. Bu çalıştaylar, ulusal denizcilik ve çevre idarelerinin yanı sıra endüstri temsilcilerini, üniversiteleri, akademisyenleri ve araştırma kurumlarını içeren, ulusal görev unsuru olarak adlandırılan farklı paydaşları bir araya getirmiştir. İstilacı türlerin ve biyolojik kirliliğin yarattığı tehditler konulu çalıştaylar, mevcut düzenleyici çerçeveleri ve ulusal politikaların geliştirilmesinde gerekli unsurları ele almıştır.