• Anasayfa
  • |
  • TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı V. yılında küresel iklim değişikliğine dikkat çekti

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı V. yılında küresel iklim değişikliğine dikkat çekti

​DenizTemiz Derneği/TURMEPA, 2011 yılında Türkiye'nin ilk Deniz Eğitim Kampı projesini oluşturdu. TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı'nın çocuklara yönelik ayağı geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Koç Korusu'nda gerçekleşti. Şimdiye kadar 700'e yakın çocukla buluşan ve düzenlediği illerde farkındalık yaratan kamp, 20-24 Haziran ve 27 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde 9-14 yaş arasındaki 60 ortaöğretim öğrencisini ücretsiz olarak ağırladı. Kampa ayrıca 4 TURMEPA çalışanı, 13 TURMEPA Gönüllüsü ve 4 öğretmen katıldı.

Küresel iklim değişikliği ve Ben

Kampın bu yılki teması "Küresel İklim Değişikliğinin Denizlerimize Etkisi" oldu. Katılımcılar doğaya ve denizlerimize sahip çıkmayı bu kez "Küresel İklim Değişikliği ve Ben" başlığı altında farklı atölyelerde eğlenerek ve yaşayarak öğrenme fırsatı yakaladı.

Böylece hem doğa ile iç içe yaşamanın güzelliğini keşfetmiş hem de küresel iklim değişikliğinin denizlerimiz üzerindeki etkisini anlayarak denizdeki yaşam hakkında bilgilenmiş oldular. Kamp süresince çocuklar ayrıca sanat ve drama atölyeleri, spor aktiviteleri, kültür ve tekne gezileri, havuz etkinlikleri ve farklı oyunlara katılarak eğlenceli vakit geçirme şansına da sahip oldular.

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı ile çocuklara üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, denizlerin, kıyıların ve deniz canlılarının korunmasının önemini benimsetmek ve kamp sonunda deniz kirliliğiyle mücadele eden gönüllü Deniz Elçileri olmalarını sağlamak hedefleniyor.

Amaç; küresel iklim değişikliğinin denizlerimiz üzerindeki etkisini vurgulayan çevre eğitimleri vermenin yanı sıra çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratıp deniz sevgisini aşılamak, denizin yaşayan bir sistem olduğu ve ekosistemin önemi konusunda bilinç yaratmak.

Uzman gönüllüler kampta eğitim verdi

Kampa katılan ortaöğretim öğrenci grupları, Vehbi Koç Vakfı tarafından Cumhuriyet'in 75. yılı vesilesiyle sekiz yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye'nin değişik bölgelerinde inşa ettirilip "Yap, Devret, Sahip Çık" ilkesi benimsenerek Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen Gebze ve Beylikdüzü Koç Ortaokullarından seçildi. Ayrıca Türkiye'nin farklı üniversitelerinden konularında uzman gönüllüler kampta atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Kamp öncesi pedagojik eğitimden geçen, arama kurtarma ve küresel iklim değişikliği konularında eğitim alan kişiler kampta gönüllü olarak yer aldı.

Gönüllüler, oryantasyon kapsamında bu yıl ilk defa Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UNSDSN)'na 2015 yılında resmi olarak bağlanan BM Gençlik Yapılanması (SDSN Youth)'nın Türkiye temsilcileri tarafından "Denizlerimizin Sürdürülebilirliği" hakkında bilgilendirildi.

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı; United Way Hibesi ve Altınkulaç, Axa Sigorta, Beylerbeyi Sarayı, CarrefourSA, Deniz Ticaret Odası, İstek Belde Okulu, KidZania, Koç Arama Kurtarma, Koç Holding A.Ş., Koç Topluluğu Spor Kulübü, Kuleli Askeri Lisesi, Parıltım Endüstriyel Toplu Yemek Hizmetleri Turizm San. ve Tic. A.Ş., Piri Reis Üniversitesi, Pürsu, Suadiye Yelken Kulübü, Toksöz Grup, Ülker, Viasea kurumlarının desteği ile gerçekleştirildi.

Kaynak: TURMEPA