• Anasayfa
  • |
  • Zonguldak'ta 'Mavideki Kirlilik Şekil Alıyor' projesi başladı

Zonguldak'ta 'Mavideki Kirlilik Şekil Alıyor' projesi başladı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi'nde öğrencilerin başlattığı proje kapsamında İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli dalgıçlar tarafından denizden çıkarılan malzemeler sergilendi. Denizin dibinden tencereden asma kilite kadar bir çok malzemenin çıkması dikkat çekti.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü öğrencileri, denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek için 'Mavideki Kirlilik Şekil Alıyor' isimli proje çalışması başlattı. Sosyal sorumluluk projesine Ereğli Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü ekibi de destek verdi. İtfaiyede görevli dalgıçlar geçtiğimiz Aralık ayında denizin dibinde temizlik yaparak atılan çöpleri çıkarttılar. Denizden çıkarılan demlik, şişe, tencere, asma kilit, halat, bardak, tekerlek, tava, kutu gibi malzemeler Abdi İpekçi Salonu'nda sergilendi. Sergide çeşitli atıklardan yapılan çapa, çark gibi eşyalar da sergilendi. Sergiyi gezen vatandaşlara dalgıçların su altında yaptıkları temizlik çalışmasının görüntüleri de izletildi.

Ereğli Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi olan proje sorumlusu Anıl Yakut, deniz canlılarının yaşamsal zorlukları ve denizlerdeki kirliliğe dikkak çekmek için böyle bir proje hazırladıklarını belirterek, "Bozahane Barınağı'nda denizden çok sayıda atık madde çıkarıldı. Çıkardığımız bütün pis atıkları toplayarak böyle bir tasarım sergiledik. Amacımız, denizdeki canlıların ne şartlar altında yaşam sürdürdüklerini göstermekti. Bunu da böyle bir sergi ve video gösterimi ile Ereğli halkına göstermek istedik. Bunu ülke genelinde de herkesin görmesini istiyoruz. Sonuçta biz de canlıyız, bir çöplüğün içinde hiç birimiz yaşayamayız. Zaten oradaki canlılar da yaşayamıyor. Su altı kamerası ile denizaltında yaptığımız çekimlerde bir tane dahi balık yoktu. Tamamıyla çöplük görüntüsü oluşmuş. Böyle bir ortamda da canlılar yaşamını sürdüremiyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Denizde gemilerin, kıyıdan da insanların atıkları balıkların yaşamına engel oluyor" dedi.

Kaynak: Deniz Haber Ajansı