1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 94. Yıldönümü Törenle Kutlandı

1 Temmuz, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94. yıldönümü Beşiktaş sahilinde düzenlenen törenle kutlandı.

Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı’nın önündeki törene, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Aksu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat,  İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay Tayfun Paşaoğlu, Deniz Müzesi Komutanı Albay İlyas Gültaş katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından göndere bayrak çekildi.

Törene katılanlar daha sonra Barbaros Hayrettin Paşa türbesini ziyaret etti. Türbe başında kuran ve dua okunmasının ardından Vali Yardımcısı Kalyoncu, Türbe Özel Defteri’ni imzaladı. Kalyoncu mesajında, Kabotaj Kanunu’nun, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşıladığını, denizciliğin gelişip büyümesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

Denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti’nin büyüyüp, güçleneceğini ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:

“Aziz Barbaros Hayrettin Paşa, ‘Denizlere hakim olan cihana hakim olur’ sözünüzden ilham alıyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Atatürk’ün,  ‘Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak benimsemeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözünü kendimize rehber ediniyoruz.

Bu vesile ile denizciliğin dünya çapındaki önemini yüz yıllar önce ortaya koyan şahsınızı, bu müstesna günü bize kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhlarınız şad olsun.”

Tören, protokolde yer alanların Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait botla denize açılacak, suya çelenk bırakmasıyla son buldu. Bu sırada, Kıyı Emniyeti’ne ait bir gemi su püskürterek görsel bir şölen yaptı.

Tüm Sliderlar