1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 96. Yıldönümü Törenle Kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. Yıldönümü, Beşiktaş Meydanı ve sahilinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önündeki törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, UAB Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Salih Tan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan törende, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya bir konuşma yaptı.

Törende konuşan Tamer Kıran, Kabotaj Kanunu ile Türk liman ve iskeleleri arasında yük ve yolcu taşımacılığının münhasıran Türk bayrağı taşıyan gemilere verilerek millileştirildiğini, dahildeki her türlü denizcilik faaliyetinin Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılmasının kabul edildiğini kaydetti.

Yüzlerce yıldır yabancılara verilen imtiyazları sona erdiren önce Lozan Anlaşması ardından Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız için değil, aynı zamanda denizciliğimizin hızla gelişmesi için de çok önemli adımlar atıldığını belirten Tamer Kıran, Kabotaj Kanunu’ndan 10 yıl sonra 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile de Türkiye’nin egemenlik haklarındaki bütünlüğün çok daha anlamlı tesis edildiğini söyledi.

Tamer Kıran, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tarihimize iz bırakan ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle andığını, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarını sunduğunu belirterek, tüm denizcilerin ve halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.

Konuşmaların ardından törene katılanlar Barbaros Hayrettin Paşa türbesini ziyaret edip dua etti, Vali Ali Yerlikaya türbede bulunan özel defteri imzaladı.

Öte yandan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Ekipleri tarafından denizde su tankları ve botlar ile gösteriler gerçekleştirildi. Tören, Beşiktaş İskelesi’nden denize çelenk bırakılması ile sona erdi.

Tüm Sliderlar