20. Kuruluş Yıldönümünde TUGS ve Yabancı Gemi Sicilleri Sempozyumu

“20. Kuruluş Yıldönümünde TUGS ve Yabancı Gemi Sicilleri Sempozyumu”

Tamer Kıran:” TUGS’umuz çok önemli, sahip çıkmalıyız. TUGS’u, yabancı sicillere

karşı ayakta tutmaya,  hatta tercih edilebilir olmaya çalışacağız”

İMEAK Deniz Ticaret Odası ve İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nce düzenlenen “20. Kuruluş Yıldönümünde Türk Uluslararası Gemi Sicili (TUGS) ve Yabancı Gemi Sicilleri” konulu sempozyum Hilton İstanbul Bosphorus Hotel’de, 19 Aralık Perşembe günü düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, sempozyumun, “TUGS’un Mali Hükümleri ve Rekabet” konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Türk denizciliğinin önünü açan kanun, uygulama ve gelişmeleri tarihsel bir süreç içinde anlattı.

Türk Uluslararası Gemi Sicili (TUGS) Kanunu’nun, 1999 yılının sonunda TBMM’den geçtiğini belirten Tamer Kıran, kanunun ardından Türk armatörlerinin uluslararası rekabette elinin rahatladığını söyledi.

İlerleyen yıllarda kanunun çıkış ruhuna uygun olmayan, mevzuat kaynaklı bazı sıkıntıların ortaya çıktığını anlatan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Bugün Türk sahipli filo 28,5 milyon DWT civarında… Ancak bunun maalesef aşağı doğru gitme potansiyeli var. Rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak TUGS’ta karşılaştığımız sorunları çözmek ve bunların üzerine yeni sıkıntılar getirmemek zorundayız. TUGS olmasına rağmen 21.5 milyon DWT’un neden yabancı bayrağa gittiğini önyargısız bir şekilde irdelemek gerekir. ‘Kolay bayrağın sağladığı imkanları buraya getirebilir miyiz?’ diye düşünmemiz lazım. Bunu yaparken bürokrasinin bize destek vermesi şart. ”

“Hükümetimizle fevkalade iyi çalışıyoruz. Sorunların çözüm noktasında mükemmel bir işbirliği içindeyiz” diyen Tamer Kıran,  “TUGS’umuz çok önemli, sahip çıkmalıyız. Bizim her platformda denizciliğimizin faydalarını anlatmak gibi bir görevimiz var. Bıkmadan, usanmadan anlatacağız ondan sonra neticesini alacağız. TUGS’u, yabancı sicillere karşı ayakta tutmaya,  hatta tercih edilebilir olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Aynı oturumda, İMEAK DTO Mali İşler Danışmanı Murat Erişti de, “TUGS’un Mali Hükümleri” konulu bir sunum yaptı.

Sempozyumun sonunda, İstanbul Gedik Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berin Ergin, Tamer Kıran’a plaket sundu.

Gün boyu süren sempozyumda, “Gemi Sicillerinin Temelleri”, Yabancı Gemi Sicilleri” ve “TUGS Teşkilatı ve Hukuksal İlkeler” oturumları gerçekleştirildi, toplantı tüm konuşmacıların katıldığı soru-cevap bölümü ile sona erdi.