Başkanımız Tamer Kıran, “Ulusal Gemi ve Yat Tasarımı Yarışması” Ödül Törenine Katıldı

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her yıl organize ettiği ve artık geleneksel hale gelen “8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması” ödül töreni, 15 Kasım 2019 Cuma akşamı, Crowne Plaza Hotel Tuzla’da yapıldı.

Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Pektaş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin katıldı.

Tören, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven’in açılış konuşmasıyla başladı.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da yaptığı konuşmada, 21. yüzyıl teknolojilerinin ve fikirlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte denizcilik sektöründe, daha hızlı, daha verimli ve okyanus çevresinin sürdürülebilir bir şekilde korunduğu bir ticaret hizmeti sunabilmek için teknolojik dönüşümü benimsemenin ve uygulamanın zorunlu hale geldiğini vurguladı.

Bu Tür Yarışmalar Yaratıcı Gençleri Teşvik Ediyor

Dünyadaki teknolojik dönüşüm sürecinde ön sıralardaki yerimizi almak zorunda olduğumuzu vurgulayan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Ülkemizin gelişmişlik sıralamasında üst sıralarda yer bulması, ekonomik refahımızın artması, ancak eğitim, tasarım ve inovasyonun bir bütün olarak ele alınmasıyla mümkün olabilecektir. Bu noktada yetişmiş insan kaynağımız da çok önemli bir hal alıyor. Bilginin yeniden hakim olduğu bir dünyada gençlerimize önemli görev düşüyor. İnovatif ve AR-GE destekli çalışmalarda gençlerimize destek vermek konusunda dernekler, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler arasındaki işbirlikleri büyük bir önem taşımaya başladı. Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin bu yıl sekizincisini düzenlediği yarışmanın önemi ve anlamı işte bu noktada ortaya çıkıyor. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması gibi yarışmalar, bir yandan sektörle ilgili eğitim gören öğrencilere destek verirken, diğer yandan özgür düşünen, yaratıcı gençleri teşvik ediyor. Bu yarışmada ortaya konulan modellerin, sektörün ufkunu açma yolunda önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

Ödüller

Yarışmada jürinin değerlendirmesi sonucu birinciliğe Reflex isimli projesi Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi Onur Kiren, ikinciliğe Golden Peregrine isimli projesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Emre Çıtır-Buğrahan Karapınar, üçüncülüğe Hammer isimli projesi ile Deniz Madran-Alper Ölmez ve Power of Solar isimli projesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Hamza Tümer, Abdulsamet Yoldaş ve Harun Yıldırım layık görüldü. Gemi Mühendisleri Özel Ödülü’nü ise Lucy İn The Sky isimli projesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Can Taşkan ve Abdullah Demiryege kazandı.

Başkanımız Tamer Kıran, yarışmada ikinciliği kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Emre Çıtır ve Buğrahan Karapınar’a ödüllerini verdi.

Yarışmayı birinci olarak tamamlayan projeye 40.000 TL, ikinci olarak tamamlayan projeye 20.000 TL, üçüncü olarak tamamlayan projeye 10.000 TL, özel ödüle ise 5 bin TL verildi.

2020 yılında düzenlenecek 9. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nın konusu ise “Elektrikli Feribot” olarak belirlendi.

Törende ayrıca, yazar, şair Sunay Akın sahne alarak, Türk denizciliğini anlattı.

Tüm Sliderlar