Başkanımız Tamer Kıran, EKOTÜRK TV’nin, Gün Ortası Programına Video Konferans Aracılığıyla Konuk Oldu

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ekonomi kanalı EKOTÜRK TV’de hafta içi her gün yayınlanan Gün Ortası programına video konferans aracılığıyla katıldı.

Program sunucusu Ahu Orakçıoğlu’nun, denizcilik sektörü ve deniz turizmine ilişkin sorularını yanıtlayan Tamer Kıran, Türk denizciliğinin Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ivme kazandığını, bugün dünyada deniz taşımacılığında filo büyüklüğü olarak 15. sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye’nin, gemi inşa ve tamirde,  dünyada 4. sırada yer aldığını, limanlarında yılda 460-470 milyon ton yükün elleçlendiğini kaydeden Tamer Kıran, büyüklük olarak ülke ekonomisine yaklaşık yüzde 3 civarında katkı sağlayan bir sektör olduğunu ifade ederek, “Bu bağlamda denizcilik sektörü önü ve geleceği açık, yakından desteklenmesi ve takip edilmesi gereken bir sektördür” dedi.

İç Turizm Daha Hareketli

COVID 19 salgınından özellikle turizm sektörünün ciddi bir darbe yediğini anlatan Tamer Kıran, aslında yıla iyi başlandığını, daha Şubat ayı itibarıyla deniz turizminde 2019 yılında alınan rezervasyon toplamına ulaşıldığını kaydetti.

Ama salgınla birlikte iptallerin peş peşe gelmeye başladığını belirten Tamer Kıran, üyelerle alınması gereken tedbirlere ilişkin çalışmalar yapıklarını, Hükümetimiz ile yakın istişare halinde birçok tedbiri hayata geçirdiklerini anlattı.

Normalleşme süreci ile birlikte görünümün pozitif yönde değişmeye başladığını belirten Tamer Kıran,  “Dış turizm hala çok hareketli değil. Biz, seyahat kısıtlamalarını kaldırdık ama birçok ülke buna devam ediyor. Ancak özellikle iç turizmde teknelere yönelik ilgi arttı.   Tekne turizmi daha izole bir tatil imkanı sağlıyor. İnsanlar, aileleri ve yakın arkadaşları ile birlikte bu şekilde daha güvenli tatil yapmayı tercih ediyor. Kara tesislerinde alınan tüm hijyen kuralları, teknelerde de uygulanıyor.” dedi.

Deniz turizminde sadece ülkemizin güzelliklerinin ortaya konulmadığını, Ege ve Akdeniz çanağının sunulduğunu anlatan Tamer Kıran, “Dolayısıyla bir tekne sadece ülkemiz karasuları ile sınırlı kalmıyor. Bu bir konsept… İnşallah en kısa sürede komşularımız da seyahat yasaklarını kaldırırlar, daha keyifli ve bereketli bir yaz sezonu yaşarız.” diye konuştu.

Tamer Kıran, kruvaziyer turizme ilişkin olarak 2013 yılında ülkemize 1570 kruvaziyer gemisinin 2 milyon 300 bin turist getirdiğini, 2019 yılında 344 gemi ile 300 bin turistin geldiğini kaydetti.

Tam toparlanmaya başlanıldığı, 2020 yılı için fevkalade rezervasyonların alındığı ve İstanbul’daki kruvaziyer limanın devreye gireceği bir dönemde pandemi yüzünden bütün seferlerin iptal olduğunu belirten Tamer Kıran, “Bu dünyada yaşanan genel bir sorun. Ülkemiz bu anlamda önemli bir hamle yapacaktı ama görünen o ki bu hamlemizi biraz ertelemek durumunda kaldık.” dedi.

Tüm Sliderlar