Başkanımız Tamer Kıran, Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde, “Denizcilikte Ticaret” Konulu Panele Katıldı

Başkanımız Tamer Kıran, Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde, “Denizcilikte Ticaret” Konulu Panele Katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen, “Türkiye Denizcilik Zirvesi”, 1 Temmuz Perşembe günü Tersane İstanbul’da başladı.
Zirvenin açılışında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim birer konuşma yaptı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, açılış oturumunun ardından gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Denizcilikte Ticaret” konulu panelde görüşlerini dile getirdi.
Denizciliğin önemini vurgulayan Tamer Kıran, tarih boyunca denizi iyi kullanabilen, deniz hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirebilen ülkelerin diğerlerine göre daha fazla başarıya ulaştıklarını, dünya refahından daha fazla pay sahibi olabildiklerini ifade etti.
Osmanlı Devleti döneminde verilen kapitülasyonların zamanla imtiyaza dönüştüğünü anlatan Tamer Kıran, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağının” tüm dünyaya ilan edildiğini söyledi. Türk denizciliğinin bu tarihten sonra ilerlemeye başladığını kaydeden Kıran, günümüze gelinceye kadar denizciliğimize ivme kazandıran gelişmeleri tarih sırasına göre anlattı.
“Denizciliğin çok ön planda olmadığını maalesef görüyoruz.” diyen Tamer Kıran, bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti. Denizciliğin sadece özel sektörün veya devletin yapacağı bir iş olmadığını belirterek, kamu özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yapan Tamer Kıran, “Dünyaya baktığımızda sektörde önde gelen ülkeler bu işi böyle yapmış. Hiçbir ülkenin özel sektörü kendi başını alıp yürümemiş. Her zaman devletin desteği, yardımı, gücü işin içinde olmuş. Yunanistan’da da böyle, Çin’de de böyle” diye konuştu.
Ülkemizin, tersaneler ve gemi inşada bölgesinin bir numarası olduğunu belirten Tamer Kıran, “Bu nedenle iftiharla söylüyorum, gayet iyi olduğumuz bir sektör. Bundan çok değil 10-15 sene önce olur mu, yapılır mı dediğimiz gemileri bugün peynir ekmek gibi inşa ediyoruz” dedi.
Global Ekonominin Seyri
Global ekonominin önümüzdeki dönemde olumlu bir seyir izleyeceğine inandığını belirten Tamer Kıran, “2009 kriziyle başlayıp 2020 Temmuz ayına kadar süren 11 yıllık ciddi duraklama döneminde sona gelindiğine, bundan sonra yeni bir büyüme hamlesinin tüm dünyada yaşanacağını öngörenlerden birisiyim. Dolayısıyla bu ekonomik büyüme bize olumlu yansıyacaktır. Bunlardan bir tanesi de taşımacılık alanında olacaktır. Ayrıca, ertelenmiş talebin devreye girmesi, insanların 1,5 yıldır ciddi anlamda normal hayatlarından uzak kalmaları neticesinde turizm vb. işkollarında pozitif yönde gelişmelerin olacağını görüyorum.” diye konuştu.
Denizcilik açısından tehditler
Bununla birlikte önümüzdeki dönemde denizcilik açısında çok önemli tehditler bulunduğuna dikkat çeken Tamer Kıran, bunların başında iklim değişikliği nedeniyle yapılmakta olan çalışmaların geldiğini belirtti.
Hem IMO, hem AB’nin bu konuda sert kararlar aldığını kaydeden Tamer Kıran, “Bunlardan bir tanesi 2030 yılına kadar sıfır-karbon emisyonlu gemilerin geliştirilip, pazara sürülmesidir. 8,5 yıl kaldı. Bugün itibarıyla sıfır emisyonlu makine yok. Denizcilikte makine üreten fabrika sayısı 5’i geçmez. Bunlar çalışıyorlar ama hangi aşamada oldukları konusunda net bir bilgimiz yok. Dolayısıyla 2030’a kadar bunu nasıl yapacağımız konusu şu an muallakta” diye konuştu.
2030 hedefleri için bugün sahip olduğumuz filonun büyük kısmında riskler bulunduğuna dikkat çeken Tamer Kıran, gemilerin yenilenmesi için devletle yapılacak plan, programın önemini vurguladı.
Aynı panelde, MSC Türkiye CEO’su Hasan Piroğlu, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman yer aldı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Ticaret Lojistik Şubesi Başkanı Jan Hoffmann, panele video konferansla katılarak bir sunum yaptı.
Zirveyi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Şadan Kaptanoğlu ve Recep Düzgit, Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak da izledi.